Варуфакис: Европа пропада, а не мора

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је да крај Европске уније јесте на видику, али да он не мора да се догоди, у интервјуу за немачки "Шпигл".

Свијет 15.10.2015 | 20:47
Варуфакис: Европа пропада, а не мора

Како наводи лист, Варуфакис сада жели да искористи славу и позицију " звезде левице" како би променио Европу. У интервјуу он наводи бројне разлоге зашто је промена неопходна.

На питање да ли мисли да ће његов бивши саборац, грчки премијер Алексис Ципрас овог пута успети да остане на власти цео мандат, Варуфакис каже:

"Можда, али то је ирелевантно. Споразуми са кредиторима Алексису не дају никакав степен слободе. Већу моћ од грчке владе тренутно има локално веће у Дрездену. Ова влада је обећала да ће нешто урадити другачије, да ће напасти олигархе, а њих штити тројка", рекаој е Варуфакис.

Како је навео, у Грчкој постоји много магната који су британски држављани и чија је имовина у власништву офшор компанија, али прави проблем су други људи.

"Прави проблем су грађевинске компаније које су се обогатиле на прецењеним путевима, банкари који и даље контролишу банке иако су добили много новца од пореских обвезника и власници ланаца супермаркета којима је омогућено да, у договру са картелима, дижу цене које су превисоке. Желели смо све то да прекинемо, али тројку занима само да се подигну порези и смање пензије", рекао је Варуфакис.

Грчки економиста каже да су сви који су остали верниц Ципрасу практично потписали фаустовски пакт, када су гласали за нови пакет мера. Ипак, он тврди да не постоји нека велика завера против Грчке.

"Нисмо толико важни. Немачка и Француска не могу да се договоре око начина како да спасе евро. Шојбле хоће да уведе дисциплину и контролу француског буџета. Французи се опиру, а у таквој поставци ствари, ми и наши предлози и приче о алтернативи смо само мала непријатност за велике момке", каже Варуфакис.

На питање да ли смо сведоци краја ЕУ, Варуфакис каже да тако изгледа.

"Међутим, то не мора да буде нешто неизбежно. САД су увек одговарале на кризе тако што су стабилизовале институције. Увек је у питању покушај да се нађе баланс у конфликтима класних интереса. Међутим, ЕУ је од својих почетака, од Европске заједнице за угаљ и челик, била дизајнирана као место без политике. Зато нам је сада потребна велика инфузија демократије. Еврогрупа мора да буде угаешан и замењена другим телом", рекао је Варуфакис.

Новинари "Шпигла" су констатовали да се у ЕУ види врло мало јединства око мигрантске кризе и поставили су питање да ли би то могло да послужи за "буђење ЕУ".

"Бојим се да криза евра ствара центрифугалне силе у Европи, које ће помоћи у уздизању ултра-националиста и десничарских партија, нарочито у Источној Европи, где постоји веза између мера штедње и ксенофобије. У питању је ренационализација свих амбиција. Они кажу: желимо да будемо у Европи, али желимо да затворимо границе и не пуштамо странце, не желимо црнце, муслимане, Грке или Португалце. То просто није компатибилно са Европском унијом", рекао је Варуфакис.

Извор: Шпигл/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар