Додик диже нови кредит од 500 милиона КМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска, на основу кредита од 300 милиона долара код једног америчког инвестиционог фонда, бити ликвидна за редовну исплату плата и пензија, не наводећи о ком се фонду ради.

Република Српска 15.10.2015 | 14:40
Додик диже нови кредит од 500 милиона КМ

Додик је на прес-конференцији потврдио да је тај кредит веома повољан, иако ће, каже, сигурно услиједити „галама“ од неких због овог задужења, али ће омогућити стабилност њених финансија.

То је посао који смо реализовали с пословним свијетом који има повјерење у оно што је Република Српска, потврдио је Додик, наводећи да ће тај новац бити довољан да одржи ликвидност финансија буџета, редовност плата и пензија и да се исплате доспјеле и неисплаћене обавезе.

Примарно, средства од овог кредита ће послужити, каже, за враћање неповољних ранијих задужења.

У „Службеном гласнику Републике Српске“ је објављена одлука Владе по којој се Република Српска задужује за 300 милиона долара, односно око 514 милиона КМ, а кредитор је амерички инвестициони фонд „Глобал Банцорп Цоммодитиес & Инвестмент“ чије је сједиште на једној сумњивој локацији на Флориди.

Како је наведено у одлуци, рок отплате су три године од дана повлачења сваке транше, период одгоде плаћања три године, уз могуће продужење за још три, каматна стопа је три одсто, а валута исплате долар.

Додик наводи да средства из кредита неће бити кориштена за докапитализацију „Банке Српске“, јер ће то бити предмет других разговора.

Наводи и да ово задужење не иде путем БХ институција, те увјерава да се ради о поузданим кредиторима, чије је сједиште у САД-у.