БиХ купује зграде вриједне по 900.000

Босна и Херцеговина би до средине наредне године требала постати власник нових објеката амбасада које ће купити у главним градовима Србије и Хрватске за што је предвиђено по 900.000 еура.

Босна и Херцеговина 15.10.2015 | 11:20
БиХ купује зграде вриједне по 900.000

Како је потврдио Аднан Хаџикапетановић, секретар Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине куповина дипломатско-конзуларних представништава у Загребу и Београду омогућиће значајне уштеде, с обзиром да се велики дио буџета усмјерава на закупе и трошкове.

"Свака куповина објекта који постаје власништво Босне и Херцеговине је уштеда у буџету, јер се у просјеку мјесечно за закупе издваја између 5.000 и 8.000 евра. Када се то помножи са бројем мјесеци и година јасно је колико се средстава издваја за закупе. Наставићемо са куповином објеката дипломатско-конзуларних представништава, а приоритет ћемо дати регији. У наредном периоду након Београда и Загреба очекујемо куповину зграде за амбасаду и у Подгорици у Црној Гори", истакао је Хаџикапетановић.

Наиме, Савјет министара БиХ на данашоњој сједници ће утврдити приједлог о измјенама одлуке о формирању комисије за куповину објеката за смјештај дипломатско-конзуларних представништава Босне и Херцеговине у Београду и Загребу како би се окончао тај посао, а након што је дио досадашњих чланова прешао на нове дужности.

Секретар Министарства иностраних послова БиХ истакао је да је иначе, тенденција држава у региону да купују зграде дипломатско-конзуларних представништава у своје власништво.

"Македонија већ у свом власништву има 80 посто ДКП-ова, а значајан је удио који је по том питању осигурала и Црна Гора, Хрватска и Словенија" нагласио је Хаџикапетановић.

Иначе, Босна и Херцеговина у свом власништву има зграду амбасаде у Аману, у Јордану, зграду амбасаде у Цанбери у Аустралији коју је својим средствима изградила бх. дијаспора, као и објекат конзулата у Штутгарту.

Путем сукцесије бивше СФРЈ када је у питању БиХ до сада је њено власништво постала зграда амбасаде у главном граду Турске Анкари, Отави (Канада), Мадриду (Шпанија), Лондону (Велика Британија) и Ослу (Норвешка), те резиденција у Будимпешти (Мађарска) и Бечу (Аустрија), као и стан у Милану (Италија) и кућа у Вашингтону (САД).

Извор: Анадолија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Из прве руке

15.10.2015 14:33

А из добро обевјештеног извора Додик продаје своју вилу.

ОДГОВОРИТЕ