Интелигенција: Ствар у величини или структури мозга?

Људска интелигенција зависи мање од величине мозга колико од начина на који је он структурисан, закључак је међународне научне студије, предвођене истраживачима са Бечког универзитета.

Здравље 15.10.2015 | 11:00
Интелигенција: Ствар у величини или структури мозга?

Научници су досад преувеличавали везу између величине мозга и интелектуалних способности човека, објаснио је Јакоб Питшинг, стручњак за когнитивне науке и један од аутора студије.

За људску интелигенцију су далеко значајнији "распоред кортекса, средњег и малог мозга, као и добра веза између беле и сиве материје", навео је он и додао да је сама величина церебралне масе мање важна.

Питшинг и његов тим су анализирали 88 ранијих студија на ту тему, којом је било обухваћено 8.000 случајева, а своје налазе су објавили прошле недеље у стручном часопису "Неуросциенце & Биобехавиорал Ревиеwс".

Научници су, такође, установили да мушкарци, који генерално имају већи мозак од жена, нису ничим доказали да имају напредније когнитивне способности од лепшег пола.

Учесници истраживања чији је мозак био далеко већи од просека показали су чак слабије резултате на тестовима интелигенције, напоменуо је бечки научник.

Као доказ да је структура мозга најзначајнија, Питшинг је навео пример кита који, упркос огромном мозгу, тешком девет килограма, не важи за претерано интелигентну животињу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар