ФСС остао без 14 милиона евра!

Од пласмана на Јужну Африку 2010. године, вештим дриблинзима заобишла је Србија премије од најмање 29 милиона евра. Толико конкретно коштају вратоломије са селекторима и лоше игре наше репрезентације.

Фудбал 15.10.2015 | 20:00
ФСС остао без 14 милиона евра!

Фијаско репрезентације Србије у квалификацијама за ЕУРО 2016 веома је скуп.

И може се лако израчунати...

Победник претходног Европског првенства у Пољској и Украјини, одржаног на далеко непримамљивијем тржишту од француског, донео је шампионима Европе, Шпанији, награду од 24 милиона евра, док је сваки од 16 учесника турнира добио најмање осам милиона.

Потом, награде су расле из рунде у рунду, али нико се кући није вратио празног новчаника.

Иначе, у поређењу с новцем који је УЕФА генерисала организацијом ЕУРО турнира, бележен је константан раст од 2000. до 2016. године, а како је процентуално најмањи раст забележен између Аустрије и Швајцарске 2008. и поменутог турнира на истоку Европе пре четири године, фудбалски аналитичари очекују прави "боом" када из Ниона буду саопшили колико ће учесници наредног ЕП зарадити сигурно, а колико на основу пласмана.

Тачно је да ће УЕФА у Француској награђивати 24 репрезентације (читај национална савеза), али је тачно и да су у моћном "пулу" сада два нова спонзора и да је за 31 одсто повећан број утакмица (51 уместо 31), што ће довести до повећања продаје улазница за око 80 одсто, што због броја утакмица, позиције Француске на мапи, капацитета стадиона, итд.

Дакле, очекује се да УЕФА заради око 500 милиона евра од ЕУРО 2016, што је 150 одсто више од зараде генерисане пре четири године у Украјини и Пољској (340).

Стога, уместо по осам милиона евра, сваки савез чија се репрезентација пласирала на ЕП требало би да добије између 13,5 и 14 милиона евра!? Ето, толика зарада је мимоишла Фудбалски савез Србије, а подсећамо да је ово треће узастопно велико такмичење на које "орлови" не иду.

ФИФА је пре годину и по дана у Бразилу делила свима бар седам милиона евра, за учешће и потом награђивала сваку победу и пролазак у наредну рунду, па су се Немци кући вратили са 30,5 милиона евра.

Самим пласманима на ЕУРО 2012, Мундијал 2014 и ЕУРО 2016, без изједне победе "орлова" потом, Фудбалски савез Србије зарадио би 28,5 или 29 милиона евра. У то нису урачуната ТВ права, бонуси из спонзорских и техничких уговора, итд.

Ако је процењено да ће изградња "Националног стадиона" у Србији коштати око 150 милиона евра, онда можемо лако да израчунамо да је пласман репрезентације на ЕУРО 2016 могао да покрије већ 10 одсто трошкова и да би ФСС тада имао озбиљан изазов пред собом да у преговорима са спонзорима, партнерима, ТВ кућама, додатно уновчи одлазак на турнир 24 најбоље репрезентације на Старом континенту.

Од 2000. до 2016. године, приход УЕФА од европских првенстава порастао је за 200 одсто, а коначна сума зарађена ове године биће позната тек када се "бубамара" заустави у Паризу, након што 10. јуна наредне године почну утакмице.

Поменули смо спонзоре, па хајде да их конкретно набројимо. То су адидас, Цоца-цола, Хyундаи, МцДоналдс и од ове године Царлсберг, који је примера ради платио 50 милиона евра за четири године сарадње са УЕФА, као и азербејџанска нафтна компанија Соцар, која сигурно није прошла јефтиније од тога.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сарајлија

15.10.2015 18:44

"Колико конкретно коштају вратоломије са селекторима и лоше игре наше репрезентације." Ово "наше" репрезентације тј.Србије...је ли ово чланак из Србије или Босне и Херцеговине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вебер

15.10.2015 19:22

Слушај, ба, јаране - Сарајлијо! Ево и ја сам Сарајлија, као и ти, па се не буним! А такви као ти су мене отјерали из МОГ и НАШЕГ Сарајева! И кад већ закераш - знаш ону стару српску: СРБИЈА ДО ТОКИЈА!!! Све је наше, болан!