Кад идемо у јаму миримо се са судбином

Какањ тугује за четири погинула рудара. Дан жалости у Федерацији БиХ је сутра. Но, ничија туга се не може мјерити са оном у породицама настрадалих. Или оних који су преживјели, а морају опет одговарати на "сретно" и кренути дубоко испод земље. Они су свјесни своје тужне и неизвјесне судбине.

Босна и Херцеговина 14.10.2015 | 21:10
Кад идемо у јаму миримо се са судбином

Заставе у Какњу су спуштене на пола копља. Град жали за својим коморатима. На капији јаме Бегићи стоји катанац. У Хаљинићима је обичан радни дан. Колеге, пријатељи, с тешком муком долазе на посао. Још теже силазе у јаме.

"Човјеку је тешко сићи доле, али кад видите да сви коморати иду, то је наш хљеб, то ми морамо радити, помиримо се са судбином, то нам је хљеб, посао...", коментарисао је рудар Зехрудин Алајбеговић.

Кажу да је прескуп рударски хљеб који једу посљедњих година. Јасмин свој зарађује у јами од 19. године.

"Силазиш у јаму и глава ти је у торби, наш поздрав 'сретно' све говори, а то је да то није сигурно толико", казао је рудар Јасмин Хаџић.

Поздрав "сретно" није био довољан ни за Мију Стојичевића. Мук и тишина у Ратењу. Послови стоје. Стојичићи су били једина повратничка породица у овом селу. Живјели су од рударског хљеба.

Врата куће Мије Стојичевића, 39-годишњег рудара, су затворена. Породица жали. Из куће једино допиру крици и плач ожалошћених. Иза Мије је остала супруга, дјеца, родитељи, два брата и шест сестара.

Остала је и недовршена кућа у коју је Мијо планирао уселити за неколико мјесеци. Муклу тишину нарушава долазак аута. Оног који Мијину супругу, која је у другом стању, вози у хитну. Због шока који је доживјела не може говорити. Нијем од туге је и отац Илија. Утјеху им пружају пријатељи и родбина.

"Увијек је свима нама у мислима, у глави. Рудник је стварао бољи живот свима нама, егзистенцију, али је увијек узимао свој данак у животима. И ово може бити фина порука свима нама, да су људи овдје радили заједно и гинули заједно", рекао је Славен Кутичић, Мијин пријатељ.

Са тројицом рудара Какањ ће се опростити сутра, док ће укоп Мије Стојичевића бити обављен у петак.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар