Ухапшено 10 лица

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ до сада су у акцији "Лист један" пронашли и одзузели око 10 тона сјеченог и дувана у листу, док се десет особа налази на криминалистичкој обради, рекао је портпарол УиО БиХ Ратко Ковачевић.

Босна и Херцеговина 14.10.2015 | 22:46
Ухапшено 10 лица

Навео је да је приведено више од десет особа на обавјештајне разговоре у Тузли, за које су раније прикупљани докази да се баве незаконитим прометом дувана у Босни и Херцеговини.

Акција се проводи на шест локација: Тузла, Бијељина, Сребреник, Брчко, тржница Аризона и Сарајево.

Ковачевић је рекао да је у акцији, која је у току, до сада одузето више од 10 тона дувана, који је требао бити прометован на црно на тржишту БиХ.

- Постоје одређене сумње да је буџет БиХ оштећен за 1.200.000 КМ, јер је одређена количина дувана већ прометована на црно, на тржишту БиХ - рекао је Ковачевић.

Указао је да су приходи од акциза за дуван значајни за буџет БиХ, подсјетивши да је у 2014. години прикупљено 758 милиона КМ.

Мехмедалија Осмић, шеф прописа у УИО БиХ, навео је да у акцији, која се изводи по наредби Тужилаштва и Суда БиХ, учествује неколико десетина службеника.

Припадници Сипе и припадници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ започели су рано јутрос акцију кодног назива "Лист један" с циљем сузбијања нелегалног промета дувана у БиХ, а која се изводи у сарадњи са припадницима министарстава унутрашњих послова Републике Српске, Тузланског кантона и Кантона Сарајево, те Полиције Брчко дистрикта.

Претреси се врше на десет локација на подручју општина Тузла, Бијељина, Сребреник, Градачац, Брчко, Сарајево и Источно Сарајево због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа, а све у вези са саучесништвом.

Активности се проводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а наставак су акције "Лист" која је реализована у јулу ове године.

Припадници организоване криминалне групе сумњиче се да су од марта до октобра, с циљем стицања противправне имовинске користи, неовлаштено продавали веће количине резаног дувана, без његовог претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе.

Првоосумњичени је куповао дуван у листу, организовао његово резање, прераду и паковање у различитим количинама, а потом продавао посредницима који су резани дуван пласирали на тржиште.

Према прелиминарним процјенама, у наведеном периоду продато је најмање 15.000 килограма резаног дувана, чиме је Буџет БиХ оштећен за око 1.200.000 КМ, а прибављења противправна имовинска корист већа од 80.000 КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кгб

14.10.2015 14:14

Ста је болан са Кемалом па он је остетио будзет за пет милиона и нормално хода...ови људи боре се да презиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.10.2015 06:07

Милијарди не милиона.

Name

село

14.10.2015 18:10

Ја мислим да и они који су пријављени као легални сверцују на црно бар 30% и то треба процесљат мало!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.10.2015 06:10

Ти си нови балкански спијун.