Видео - Молитве од гета до Холивуда: Издржи, Одоме!

Вест да је бивши кошаркаш Ламар Одом у коми и да се бори за живот растужила је многе фанове овог спортисте. Имао је тешко детињство, породичне трагедије, дотакао звезде - а сада се бори за живот.

Кошарка 15.10.2015 | 10:20
Видео - Молитве од гета до Холивуда: Издржи, Одоме!

Ламар Одом рођен је 6. новембра 1979. године у Квинсу, месту које је тих година био стециште кокаина. Његов отац, Јосиф је био хероински зависник.

Одом је преживљавао тешко детињство у гету. Мајка, Кети Мерцер, је морала сама да га изводи на прави пут, пошто се на оца није могло рачунати. Он је имао своје преокупације дрогом. Али то је тек био почетак тешког живота.

Када је напунио 12 година, мајка му се тешко разболела, а убрзо затим и умрла због рака дебелог црева. Како би га склонили са опасних улица где се свакодневно одвијао шверц кокаина и убиства, социјални радници старатељство додељују његовој баки Милдред која га саветује да се фокусира на школовање и спорт. Чинила је све како Одом не би подлегао утицају улице и завршио као многи на њој. Наду да ће у томе успети давао јој је и Ламар који је још од седме године лудео за кошаркашком лоптом.

Средњу школу је завршио у Квинсу. Даље школовање је затим започео на Универзитету Невада у Лас Вегасу. Ту је већ имао проблеме, од конзумирања марихуане, до привођења јер је био са проститутком. Променио је средину, стигавши 1997. године на колеџ Род Ајленд. Карта за тај трансфер био је његов огроман кошаркашки таленат.

Прве године му није било дозвољено да игра, а већ следеће показао је да се ради о вансеријском кошаркашу и одмах привукао пажњу НБА тимова.

На драфту 1999. године изабран је од стране Лос Анђелес Клиперса као четврти пик. А када је он стигао у НБА, тим је играо веома слабо. Ствари су се убрзо промениле. Ламар је показивао свој таленат и био носилац екипе. Клиперси су се, предвођени њим, борили за плеј оф. Потпуно је покренуо екипу, водио их до победа, константно се борио, давао све од себе. Владало је велико интересовање за њега. Постизао је 16,8 поена и 4,2 асистенције по утакмици.

Десило се оно чега су се сви плашили. Као и његов отац, подлегао је наркоманији. Конзумирао је марихуану због чега је био суспендован 2001. године, и није одиграо другу сезону за Клиперсе.

Казна је истекла, и он се вратио на велика врата. Успео је да уведе тим у плеј оф.

Међутим, невоље никада не долазе саме. Породична трагедија га је задесила 2003. године, када му је умрла бака. Био је скрхан болом, јер је у њу гледао као у другу мајку. Након тога ређале су се повреде и сви су били забринути за његову каријеру.

Исте те, 2003. године, постао је слободан играч. А како после кише обично долази сунце, тако је било и у његовом случају. На његовом столу нашла се понуда Мајамија тешка 63 милиона долара.

После тешке сезоне успео је да допринесе успеху тима уласком у плеј оф. Одом са 17,1 поеном и 9,7 скокова по утакмици довео је екипу до прве победе у плеј оф серији, што није успела у претходне четири године.

После сјајних партија, заслужио је позив репрезентације САД, са којом је на Олимпијским играма у Атини 2004. године освојио бронзану медаљу.

Након сезоне проведене у Мајамију Одом са своја два саиграча Кароном Батлером и Брајаном Грантом прелази у Лос Анђелес Лејкерсе. Ту је провео седам година и укомбиновао свој стил игре са најбољим играчем тима Кобијем Брајантом. Њих двојица водили су Лејкерсе до два шампионска прстена, 2009. и 2010. године.

Након Лејкерса, Одом је прешао у Далас али се ту задржао само пола сезоне, након чега се поново вратио у своје Клиперсе где је слабо и играо. Каријера му је већ кренула силазним током.

Последњу активну кошаркашку сезону одиграо је у Европи када је 2014. године потписао за Лаборал Кућу где је и завршио каријеру.

Познат је по браку са Клои Кардашијан, са којом је упловио у брачне воде 27. септембра 2009. године.

Сада, након свих повреда, тешког детињства, живота у гету, проживљавања свакаквих животних ситуација, додиривања звезда - води битку за одлучујићи меч, меч за живот.

Коментари / 0

Оставите коментар