"Маде ин Сербиа" вриједи 31 милијарду

Бренд САД најскупљи је на свету, док се Србија, према агенцији БФ нашла на 78. месту са процењеном вредношћу од 31 милијарди долара.

Србија 14.10.2015 | 11:00
"Маде ин Сербиа" вриједи 31 милијарду

Сједињене Америчке Државе су најскупљи бренд међу земљама света, далеко испред осталих, будући да је вредност бренда УСА (САД) процењена на 19,7 билиона долара, објавила је истраживачка агенција Бренд фајнанс (Бранд Финанце).

Процена бренда обухватила је различите показатеље, међу којима су бруто домаћи производ (БДП), инвестициона привлачност, пословна климу и друго, пренео је сајт Финмаркет.ру.

Поред величине америчке привреде, аутори истраживања су имали у виду и огромно тржиште САД-а, чији су учесници спремни да преплате робу с ознаком "Маде ин УСА", као и присуство многих компанија које су саме по себи скупи брендови, попут Дизнија (Диснеy), Епла (Аппле) и Кока-коле ( Цоца-Цола).

На другом месту по вредности бренда државе је Кина, која је протекле године изгубила један одсто вредности и сада се процењује на 6,31 билион долара, у односу на 6,35 билиона годину дана раније. Узрок томе је успоравање темпа раста привреде земље, као и пад цена сировина у свету.

Међу пет најскупљих брендова држава, од укупно 100, колико је на листи, налази се Немачка (4,17 билиона долара, четири одсто мање него пре годину дана), Велика Британија (3,01 билион долара, раст од шест одсто) и Јапан (2,54 билиона, раст од три одсто).

Србија се по вредности бренда налази на 78. месту са процењеном вредношћу од 31 милијарди долара. Свега два места испред, на 76. позицији је Хрватска, чији је бренд процењен на 32 милијарде долара.

Албанија је на 96. месту са девет милијарди долара, Бугарска је на 64. месту (50 милијарди долара), Словенија на 62. (53 милијарде долара), Грчка на 59. (60 милијарди), Мађарска на 53. (94 милијарде), а Румунија на 48. (141 милијарда долара).

Најупечатљивији раст међу првих десет земаља остварила је Индија, чија је вредност бренда скочила за 32 одсто, на 2,14 билиона долара, што је ту земљу позиционирао на седмо место у свету.

Вредност брендова Канаде и Аустрије спласнула је за осам и 10 одсто респективно, али су остали у топ 10. Бразил је напустио првих десет, спустивши се на 11. место, јер је цена бренда пала 17 одсто, на 1,17 билиона долара.

Русија је игубила 31 одсто на вредности бренда, који се сада процењује на 810 милијарди долара, што је утицало на пад земље на 18. позицију на тој листи. Прошле године била је 12. са вредношћу бренда од 1,18 билиона долара.

Вредност украјинског бренда пала је највише међу свим земљама света - 45 одсто, на 44 милијарде долара, и 68. место.

Лидер раста је Иран, чија је вредност бренда скочила 59 одсто, на 159 милијарди долара, захваљујући успеху преговора о нуклеарном програму земље и перспективи укидања санкција.

Међу пет земаља са најбољом динамиком раста, друштво Ирану праве четири афричке земље-брендови, и то Камерун, Танзанија, Кенија и Замбија.

Коментари / 0

Оставите коментар