Пронађено 10 тона дувана, 8 ухапшено

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ до сада су у акцији "Лист један" пронашли и одзузели око 10 тона сјеченог и дувана у листу, док се осам особа налази на криминалистичкој обради, рекла је портпарол Сипе Кристина Јозић.

Босна и Херцеговина 14.10.2015 | 08:10
Пронађено 10 тона дувана, 8 ухапшено

"Претреси се реализују с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, а у овој фази је пронађена и разна пословна документација, компјутери, телефони, сим-картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку", навела је она.

Јозићева је додала да ће о статусу осумњичених особа током дана одлучити поступајући тужилац Тужилаштва БиХ.

Припадници Сипе и припадници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ започели су рано јутрос акцију кодног назива "Лист један" с циљем сузбијања нелегалног промета дувана у БиХ, а која се изводи у сарадњи са припадницима министарстава унутрашњих послова Републике Српске, Тузланског кантона и Кантона Сарајево, те Полиције Брчко дистрикта.

Претреси се врше на десет локација на подручју општина Тузла, Бијељина, Сребреник, Градачац, Брчко, Сарајево и Источно Сарајево због постојања основа сумње у почињење кривичног дјела организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа, а све у вези са саучесништвом.

Активности се проводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а наставак су акције "Лист" која је реализована у јулу ове године.

Припадници организоване криминалне групе сумњиче се да су од марта до октобра, с циљем стицања противправне имовинске користи, неовлаштено продавали веће количине резаног дувана, без његовог претходног обиљежавања акцизним маркицама и плаћања обавезне акцизе.

Првоосумњичени је куповао дуван у листу, организовао његово резање, прераду и паковање у различитим количинама, а потом продавао посредницима који су резани дуван пласирали на тржиште.

Према прелиминарним процјенама, у наведеном периоду продато је најмање 15.000 килограма резаног дувана, чиме је Буџет БиХ оштећен за око 1.200.000 КМ, а прибављења противправна имовинска корист већа од 80.000 КМ.

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

14.10.2015 06:21

Уио као несто контролисе,а управо они су страсни криминалци,па гарантујем од како је уведен пдв,да је уз помоц цариника покрадено на десетине милијарди!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2015 10:08

Где год је криминалац Додик умјесан на било који начин или преко било кога ту је криминал и крадза а имао је своје полтроне исталиране у цјелој БХ структури, сад кад му СЗП промјене стоји на путу он је бијесан и нормално је да не ваља и да су они за њега издајници Српске и Српства , јер ипак је национална карта нај јача у бившој YУ ту су наивни градзани нај тањи.

Name

сноуден

14.10.2015 06:34

Нека оду у Херцеговину Сироки Вињане груде гдје су фабрике. Па одатле потице сва роба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.10.2015 11:35

Хајде не рисе зив ти био.Па нема народ пара да купује сваки дан цигаре морају се на неки нацин сналазити.Овако додје добро и једнима а и другима.А друго је то сто ови на власти нису добри у томе и сто немају цара од тога и то им сад смета ,нема њих ту у талу.Јос мало поцеце у комад хљеба да узимају испред њих да неби којим слуцајем појели двије криске мјесто пола криске.Толики су милиони покрадени они насли од јадне биједе која се покусава на било који нацин прехранит и сто мање у несто потросит да би саставио крај с крајем.Идете ми поједини смекароси на неку ствар са тим иди овде иди онде . Врсите терор над јадном биједом а додику несмијете ниста ,мозете само из дана у дан да писете једне те исте бајке овде покрао онолико милиона ,крали би и ви да вам се прузи прилика и ја би исто покро Бога оца ал неби дозволио да ми дијете устане или легне гладно.И Бог је реко "Мало ради мало кради мало це ти и Бог дати".

Name

Драгослав

14.10.2015 06:51

Контролишите мало царинике и граничне прелазе. Људи су пуни као брод. А када је задњи пут неко остао без посла због "харача" на прелазу? Мало је рећи да се милиони КМ утаје и украду на граничним прелазима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

14.10.2015 07:02

Све акције око кријумцарења су одрадјиване у Републици Српској њеној територији од Требиња Бјељине Зворника Градиске Новог Града.Засто их нема у другим дјеловима.Зна се да је границна полиција открила 2002 највеци сверц цигарета од оснивања до данас на прелазу Стрмица.Али је све експресно затаскано и сакривено цак и сипа цути о том....Остаје нејасно ко се финасирао тим новцем и сверцом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.10.2015 09:25

Зна се него! Ко је био на власти тих година.

Name

Марија

14.10.2015 07:27

Ово су похапсили оне који неце да плате проклетим цариницима харац.Кад додјес у Градиску на царину,предност имају они који дају мито,док додјес на ред од оних који дају мито,просли сви возови а ми радимо са кварљивом робом,губис мустерије,роба калира,а и саме мустерије ти казу ко ти је крив кад нецес да платис царини,фитопатолозима... Е,зато све остављамо и пут под ноге,немогуце је борити се са корумпираним системом.Овој дрзави смо дали милионе за порезе,царине....а добили смо само болест. Поздрав свима и нек вам бог помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

14.10.2015 07:53

Као они нешто хапсе, а у ствари су највећи лопови, њихов лоповлук се мјери у МИЛИЈАРДАМА, од најнижег цариника до директора све сами лопови. Не дају обичном народу да преживи. Фуј су, гади ми се ова држава. Народе хватај мотке у шаке па удри лопове, без обзира на националност, већ нас годинама трују национализмом, а они само пуне своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

14.10.2015 08:29

Хватају за цигаре, а они из акције Пандора оштетили буџет за 2 милијарде КМ и ником ништа... За тај Савез за промјене смо гласали који ни једну аферу не покреће, нити било шта ради да би се разликовао од Додикове багре. Сви сте исти!!! Револуција стиже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дерим

14.10.2015 08:47

У Братунцу се, након рата, зна ко се бави шверцом свега и свачега- стока, дуван, дрога... И нико ништа не ради поводом тога. Људи који немају дана радног стажа купују куће, станове, локале, аута. Од чега? Од ваздуха? А полиција жмури на оба ока на све те ствари. Њима иде плата радили шта или не радили, тако да их савршено заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.10.2015 09:42

Ако се овде ради о сверцу духана а не цигарета за градане БиХ,иако сам свим срцем за правну дрзаву овај пут су ми симпатије на страни ситних сверцера духане.Наиме памтим прице старих да Херцеговина не би била сто јесте да се сиромасни сељацки будзети нису попуњавали сверцом цигарета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

френки

14.10.2015 09:53

Нека та СИПА испита ко стоји иза ланца кријумцарења цигрета преко прелаза Стрмица. Милионски сверц цигарета пронадјене скривене у хладњаци. Засто нису отисле кривицне пријаве из границне полиције БиХ, ка Тузиластву, ко је узео новац за то непроцесуирање. Ко је пустио лице затецену у врсењу кривицног дјела страни дрзављанин из Имотског. Да ли је закон једнак за све или се примјењује селективно или је мафија јаца од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бувљак

14.10.2015 10:00

Од ситне препродаје дувана се хране стотине породица, радили би ти људи радо у фабрикама али су их политичари распродали и уништили,а сад би и овај хљеб да им узму, најбоље нека их бар побију, кад не дају да преживе, да се не пате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

14.10.2015 10:36

Опет по сиротињи та СИПА сто из супљи у празне главе СИПА, треба дуван посадит, окпават, прскат ,обрат, осусит, слозит или исецкат,ускладистит , наци купца, продати и наплатити да би на крају неко због политике то све у име закона одузео или присвојио по закону, јадни смо ми и наса СИПА сто јој цури код Додика пипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миxо

14.10.2015 11:17

Не знам сто приказују их са пускама ако неког кријумцара дувана лове. Те демонстрације силе су безвезе мој дјед је био у Полицији једном је пистољ потего, а то је било одма после Другог Свјетског рата а ови као да Есцобара хапсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.10.2015 11:34

Малим лоповима се скида глава а великим лоповима капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рАдник

14.10.2015 11:49

Курче се са пушкама на биједницима који покушавају да преживе. Нису ни свјесни да од тога живе на хиљаде породица... А Додику, Бакиру и Човићу нико ништа не смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кримоловац

14.10.2015 12:41

Нека СИПА лови криминалце вецег ранга пусти ово зна се ко је посио гдје је ливада парцела кад сазрева дуван и заврсена прица. Нека они лове високе званицнике кохи својим не благовременим поступањем(јер за то добију новац) не предузимају слузбене радње за ста су плацени.....тиме се дрзава стети за милионе а институцијама крњи и стети углед од стране појединаца.

ОДГОВОРИТЕ