У књизи за дјецу мрав ради, а цврчак пуши

Купила сам ћеркици дечју књигу басни са великим илустрацијама и шокирала се када сам видела да у басни “Цврчак и мрав”, цврчак пуши цигарету, прича за “Блиц“Милена Милић, мајка двоје деце.

Србија 13.10.2015 | 15:15
У књизи за дјецу мрав ради, а цврчак пуши

- У нашој кући нико не пуши, учимо децу да су цигарете лоше за њих, лоше по здравље, а онда у књизи за децу насмејани црвчак држи запаљену цигарету. Томе није место у басни о лењости и марљивости - каже она.

Да садржај дечјих књига нико не контролише видели смо у више наврата, од више различитих збирки непримерених вицева за најмлађе, до ласцивних пауса у тинејџерским књигама у којима дечак жели да “кресне“ девојчицу.

Последња у низу проблематичних је књига “Поучне приче из давнина“, издавачке куће “Пи-пресс” из Пирота у којој су нам рекли да нисмо први који их зовемо због спорне цигарете.

- То је само виђење нашег илустратора. Он није желео да покаже да одобрава пушење, напротив. Представио је цврчка у негативном светлу, као нешто што није добро. Најчешће се консултујемо с дечјим психолозима и педагозима, али код овог изадња нисмо. Дали смо илустратору слободу да изрази своје виђење басни - рекли су нам у овој издавачкој кући.

Психотерапеут Весна Јокановић објашњава за “Блиц” да је цигарета у овој врсти приче сувишна.

- Ставили су му цигарету у руку да појачају његове негативне особине. Дете које не зна да чита, него само прелистава ову сликовницу у овом цврчку не види ништа лоше, јер он седи и пева на дрвету насмејан и безбрижан, са запаљеном цигаретом. Сам цртеж је такав да дете види певача који седи на дрвету, некога ко детету на сваки начин може да буде симпатичан док пуши - каже наша саговорница.

Она објашњава да та илустрација не би остала у књизи да је саветован неки психолог или педагог.

- Писци и илустратори требло би озбиљније да воде рачуна шта објављују. Ово не само да је проблематично за децу, него и за све пушаче који имају оправдано право да се нађу увређенима, јер је поента писца била да покаже да је црвчак лош тако што га је претворио у пушача. Детету то шаље поруку да су сви пушачи лоши људи - сматра Јокановић.

Правила за писање дечјих књига не постоје и једина одговорност је на аутору и издавачу. Писац може да напише све што би по његовом мишљењу деци могло да буде забавно, али и што би књигу добро продало. У том односу понуде и тражње мало ко води рачуна шта нам деца читају, па би родитељи увек требало да провере шта се крије иза корица.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

пјевац

13.10.2015 13:22

Па драга господјо,каква дрзава тако је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ.

13.10.2015 14:11

Дјецу су у основној школи оптеретили свим, и свачим.Лекције су преопширне, пјесме су накарадне, па се Бранко Ћопић у гробу преврће.Има тога да се књига може написати.

Name

само тако

13.10.2015 16:01

Дјеца гледају или цитају да мрав ради а цврцак пуси, тако се зивот дјеце руси...

Name

Ништа ново

13.10.2015 15:47

Требали су уз илустрацију цврчка оставити коменрар "након доброг с... прија цигарета" е тада би басна била за одрасле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када мислиш да не може горе....

13.10.2015 21:11

Боље да цврчак пуши, него да су измислили да су цврчак и мрав геy пар. Увијек има горе од горег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

14.10.2015 07:24

ДА ЛИ СЕ ГОСПОЂО У ВАШОЈ КУЋИ КРАДЕ, ИЛИ СТЕ ПОШТЕНИ КАО МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрав

15.10.2015 11:08

Па искрено је да данашњи гологузани прије купе штеку цигара него што ће платити воду и струју. Данас је пракса да за цигаре мора бити, а дјеца без ужине могу. Грдно се варају они који пореде свирање са нерадом јер је добро познато да сваки свирач своју марку крваво заради, јер док се други проводе он ради. Е сад што је систем вриједности помјерен па свирачи добро зарађују, а радници лоше то је крив наш менталитет и наши неспособни политичари и биједна држава. Мислим да је одлично поређење цврчка пушача и мрава радника у реалном свијету.

ОДГОВОРИТЕ