Каталонци на суду због гласања о независности

Пред судом у Шпанији је почело саслушање каталонских функционера, оптужених за кршење закона јер су одржали гласање о независности од Шпаније.

Свијет 13.10.2015 | 14:40
Каталонци на суду због гласања о независности

 

Регионална министарка образовања Ирене Ригау дошла је у покрајински суд у Барселони у пратњи чланова каталонске владе и других сепаратистичких лидера, преноси АФП.

Послије ње, пред судијом ће се појавити Хоана Ортега, бивша замјеница премијера покрајинске владе а предсједник владе Артур Мас, лидер покрета за независност, биће саслушан у четвртак

Они су оптужени за грађанску непослушност и ненамјенско трошење јавних средстава зато што су одржали необавезујуће гласање о независности у новембру 2014. године, у коме се од Каталонаца тражило да се изјасне да ли њихова покрајина треба да остане дио Шпаније.

По изласку из суда послије данашњег рочишта, Ригау је новинарима рекла да није издала "наређење ни инструкције" запосленима у државном образовном систему да организују бирачка мјеста у школама.

Она је тврдила да су гласање организовали волонтери.

Дугогодишњи захтјеви Каталонаца за већом аутономијом интензивирани су током протеклих година с одбијањем Мадрида да уважи њихов захтјев за реформама, а додатно су појачани због економске кризе.

Шпански премијер Маријано Рахој обећава да ће бранити јединство Шпаније у тренутку док се опоравља од рецесије, а уочи општих избора 20. децембра.

На симболичном референдуму који је Мас организовао у новембру гласало је око 2,3 милиона од пет милиона бирача у Каталонији, а за независност се изјаснило готово 1,9 милиона.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

13.10.2015 13:02

Ја бих сваком дозволио отцјепљење и независност, ако треба, до нивоа мјесне заједнице. Па ко може опстати нека изволи. Ко не може, мораће подвити реп и остати у оквуру неке државе која је већа и јача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.10.2015 23:04

Сложна браћа кућу граде а несложна и стару разграђују. Кад нестане љубави међу народима због неоствареног профита који зеленаши држи на окупу свака кућа или држава се распада сама од себе када дођу први проблеми. Христос каже да "дом који се подјели мора пропасти" и тако је исто са државама које нису органски створене од једног народ, него су империје које се распадају на своје органске дјелове по народима који у њој живе кад наступи криза пи питању профита и идентитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИВЉ КРУШКА

14.10.2015 06:22

ТЕРИТОРИЈАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПО УГЛЕДУ НА ОСМАНЛИЈСКО ЦАРСТВО: САНЏАЦИ И ПАШАЛУЦИ, ЏЕМАТИ НАХИЈЕ И ОСТАЛА ШЕЋЕРЛАМА И БАКЛАВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

14.10.2015 08:01

Срећа ето новог крвопролића . Сад ће се Евро фашизам одјебати тамо да пљачка

ОДГОВОРИТЕ