Анализа и најава: ЕУРО 2016. - Чека нас луда ноћ!

Вечерас је коначан расплет у квалификацијама за ЕУРО и биће лудо, сигурно!

Фудбал 13.10.2015 | 17:00
Анализа и најава: ЕУРО 2016. - Чека нас луда ноћ!

Један од коначних епилога на путу ка Европском првенству у Француској може да буде следећи: Да од српских комшија не оду само Бугари, Македонци и Црногорци.

Уз Србију, наравно...

Албанија је већ тамо, а на сцени је вечерас Хрватска и Босна и Херцеговина.

У дану који ће кулминирати драматичним мечевима на разним странама, дрхтаће чак и Мађари, чији фудбалери уопште неће бити на терену.

Ево свих могућих расплета у групама А, Б и Х!

ГРУПА А

Сви у 20.45

Летонија – Казахстан
Холандија – Чешка Република
Турска – Исланд

ТАБЕЛА: Исланд 20, Чешка 19, Турска 15, Холандија 13, Летонија 5, Казахстан 2.

Након што је Валеријс Шабала шокирао 70 и више милиона Турака у Коњи и у 91. минуту постигао гол за Турска – Летонија 1:1, чинило се да ће се очајни Холанђани ипак некако успети да се домогну трећег места.

Али, победама од 3:0 управо над Холандијом у Коњи, односно Чешком од 0:2 у Прагу, екипа Фатиха Терима дошла је надомак трећег места у групи у којој су храбри Исланђани направили прворазредну сензацију, а Чеси потврдили да су мајстори за квалификације.

Међутим, Турци вечерас против Исланђана неће играти само да одбију последњи напад Холандије, која чека Чешку, већ и да пробају да избегну бараж и оду на ЕУРО као најбоља трећа репрезентација.

Како? Како када на табели најбољих трећих екипа Мађарска са осам мечева који се рачунају има 15 бодова, а Турска са седам мечева 9? Па, овако...

Уколико Турци победе Исланд, у исто време Казахстан победи Летонију и потисне је на последње место у групи, тада се Турској бришу резултати остварени са Летонцима, а у табелу најбољих трећих екипа уписују резултати остварени са Казахстаном (против којег имају максималних 6 бодова, док су против Летонаца освојили само 2).

Турци ће прво гледати да победе Исланд, како их не би занимао резултат из Амстердама, а тек онда ће се распитивати шта је било у Риги. За Мађаре ја најважније да Летонија не изгуби, јер у супротном они никако не могу да заврше испод Турске на табели најбољих трећепласираних тимова.

А, Холанђани? На крају једног од најлошијих циклуса квалификација у својој историји, они ће морати да победе Чехе и дочекају нови подвиг Исланда, који растерећен путује у Коњу. У случају истог броја бодова (реми у Амстердаму, двојка у Коњи), опет би у бараж отишла Турска, која је боља од Холандије у међусобним дуелима.

Холанђани никако не могу да науде Мађарској, која тренутно "иде" директно на ЕУРО.

ГРУПА Б

Сви у 20.45

Белгија – Израел
Кипар – Босна и Херцеговина
Велс – Андора

ТАБЕЛА: Белгија 20, Велс 18, БиХ 14, Израел 13, Кипар 12, Андора 0.

У Групи Б ствари су такође запетљане, али без утицаја на остале групе...

Ствар могу максимално да поједноставе играчи БиХ, која је пре три дана у драматичној утакмици некако успела да савлада Велс (јунак је био Милан Ђурић) и задржале "пол позицију" у борби за бараж.

Уколико Босна и Херцеговина победи Кипар као гост, сигурно иде у доигравање за ЕУРО, а реми би је одвео даље у случају да Израел не победи Белгију као гост. Шансу виде и Кипрани, који би победом над БиХ, уз бар реми на мечу Белгија – Израел, са претпоследње позиције у групи отишли право у – бараж!

ГРУПА Х

Сви у 20.45

Бугарска – Азербејџан
Италија – Норвешка
Малта – Хрватска

ТАБЕЛА: Италија 21, Норвешка 19, Хрватска (-1 бод) 17, Бугарска 8, Азербејџан 6, Малта 2.

У групи у којој ће Италијани вечерас, као сигурни учесници ЕУРО 2016, играти за јубиларну 50. утакмицу у квалификацијама у којој неће доживети пораз (!?), питање је само ко ће уз њих директно даље, а ко у бараж.

И ту нема много математике. Хрватска мора да победи Малту, што је сасвим извесно, и да сачека исход из Рима:

а) победа Италије - Хрватска иде даље директно;

б) реми – Хрватска иде даље директно (Хрв – Нор 5:1 у Загребу, Нор – Хрв 2:0 у Ослу);

ц) пораз Италије – Норвешка иде даље директно

ТАБЕЛА ТРЕЋЕПЛАСИРАНИХ

1. Мађарска 15
*************************
2. Хрватска 14
3. Украјина 13
4. Данска 12
5. Шведска 12
6. Република Ирска 12
7. Словенија 10
8. Турска (-1) 9
9. Босна и Херцеговина (-1) 8

ЛИСТА СТРЕЛАЦА

Роберт Левандовски (Пољска) 13
Томас Милер (Немачка) 9
Артјом Дзјуба (Русија) 8
Златан Ибрахимовић (Шведска) 8
Марк Јанко (Аустрија) 7
Един Џеко (БиХ) 7
Вејн Руни (Енглеска) 7
Кајл Лаферти (С. Ирска) 7
Стивен Флечер (Шкотска) 7

КО СЕ ПЛАСИРАО?
Овим редоследом, пласман на ЕУРО избориле су репрезентације (у загради број учешћа до сада): Француска (8), Енглеска (8), Чешка (8), Исланд (0), Аустрија (1), Северна Ирска (0), Португалија (6), Шпанија (9), Швајцарска (3), Италија (8), Белгија (4), Велс (0), Румунија (4), Албанија (0), Немачка (11), Пољска (2), Русија (10), Словачка (0)...

КО ИДЕ СИГУРНО У БАРАЖ?
Сигурни учесници баража за пласман на Европско првенство, без обзира на расплет у вечерашњим мечевима, су: Данска, Република Ирска, Словенија, Шведска и Украјина. Жреб је 18. октобра, носиоци ће бити одређени на основу УЕФА коефицијента тј. ранг листе, а утакмице ће бити одигране од 12. до 18. новембра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗМАЈЕВИ

13.10.2015 16:51

Хоцемо побједу вецерас,Сретно Змајевиииииииииииии

ОДГОВОРИТЕ