Крај спекулацијама или нови заплет за МХ17?

Холандски Одбор за безбједност ће објавити завршни извјештај о трагедији малезијског авиона на лету МХ17 који је у јулу прошле године оборен у Украјини.

Свијет 13.10.2015 | 09:08
Крај спекулацијама или нови заплет за МХ17?

Летјелица са 298 путника је пала на истоку те државе у јеку сукоба украјинских и проруских снага, а од тада се појавило много теорија како је до тога дошло.

Скоро двије недјеље је требало да црне кутије из авиона буду достављене холандским званичницима, који су потом податке предали британској лабораторији са најавом да ће резултати стићи за 24 сата.

Скоро 15 мјесеци касније ти подаци нису објављени, што је оставило много простора за спекулације и пребацивање кривице са руске на украјинску страну и обрнуто.

За то вријеме започете су две паралелне истраге, техничка холандског Одбора за безбједност и криминалистича коју је спровео Заједнички истражни тим на челу са експертима из Холандије.

Први резултати су показали да је летјелица пала пошто је погођена бројним објектима који су пробили авион великом брзином.

Према првој теорији, авион је оборила ракета типа БУК, руске производње, коју су испалиле побуњеничке снаге, а као главни доказ томе је снимак једног ракетног система на коме недостаје један пројектил.

Истовремено, руско Министарство одбране је објавило сателитске снимке подручја пада авиона, неколико дана пре несреће.

На њима се виде положаји украјинске војске и још један БУК систем, овога пута под контролом снага званичног Кијева.

Још једна теорија која се појављивала у медијима наводи да је МХ17 оборила ракета ваздух-ваздух испаљена из војног авиона.

О томе је почело да се говори пошто је свједочио механичар украјинских ваздушних снага Евгениј Агапов, који је навео да украјински СУ-25 “послат на задатак са кога се вратио без наоружања“.

Све то би требало да разјасни извјештај који би требало да буде објављен у току дана.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар