АБА: Први пораз Звезде! Будућност ''одувала'' Тајфун!

Црвено-бели поклекли против Цедевите пред евролигашки меч! Кошаркаши Црвене звезде изгубили су од Цедевите са 74:72 (11:12, 24:26, 21:17, 18:17) у 5. колу АБА лиге у Загребу, што им је први пораз у регионалном такмичењу. У уводном мечу петог кола АБА лиге кошаркаши Будућности лако су изашли на крај у Словенији против домаћег Тајфуна (61:80).

Кошарка 11.10.2015 | 21:15
АБА: Први пораз Звезде! Будућност ''одувала'' Тајфун!

Браниоци титуле гостовали су вицешампионима Јадрана са максималним учинком после четири кола, а Цедевита је пораз претрпела на гостовању Крки. Нису успели црвено-бели да наставе низ после лекције Тајфуну у "Пиониру", у напетој завршници поклекли су када су свирани кораци Галу Мекелу, у нападу који је могао да им донесе победу.

Чак 11 промашаја виђено је у прва три минута меча, пет су имали домаћини, шест гости, док Томпсон са линије пенала није поентирао за вођство Звезде. Израелац се затим разиграо, уз четири поена имао је два скока и асистенцију за стартну серију 8:2. Са друге стране, Араповић је на око пет минута до краја деонице коначно поентирао за Цедевиту.

Нови погодак Мекела натерао је тренер тима из Загреба, Мршића да затражи минут одмора. Како је утакмица одмицала оба тима су успела да колико-толико повежу редове. Након поена Луке Бабића из тешке ситуације на семафору је на око три минута до краја деонице стајало 8:10. После два празна минута Гудурић је лагано положио за 8:12. Цирбесу је после протеста досуђена техничка, а Пулен је погодио сва три пенала за коначних 11:12.

Цедевита је успоставила контролу на старту друге деонице и водила је до 21:20, када је Јовић после украдене лопте преокренуо, а онда се разиграо Лука Митровић, уз чију је тројку Звезда отишла на 23:27.

Предност се уз мање осцилације и одржала, Митровић је наставио капитенски да предводи тим, а резултат првог полувремена, 35:38, поставио је Цирбес са линије пенала. Митровић је за 20 минута дошао до 11 поена и седам скокова уз две асистенције, Мекел је убацио седам поена уз пет асистенција, лидер Цедевите је Зубчић са седам поена.

Трећа деоница почела је поенима Билана и Мекела, поново се ушло у резултатску клацкалицу у којој нико није могао да одмакне на више од четири поена предности, а Гордић је тројком смањио на 48:49 три минута пре краја претпоследњег периода игре. То је подигло адреналин екипи, и Зубчић је везао нову тројку за преокрет, што је алармирало Дејана Радоњића да тражи тајм-аут.

Тражило се право решење у шуту споља, и Томпсон је прорадио иза линије 6,75, а онда је после атрактивне блокаде Скорцанитиса при слободним бацањима изједначио на 55:55.

Није добро почела завршница меча, Билан је надмудрио Цирбеса и поентирао под обручем, затим је Пилепић тројком за 61:55 натерао Радоњића да још једном окупи екипу и замени Јовића Лазићем.

Два и по минута била је Звезда без коша, тек је Цирбес добро извео два слободна бацања пошто је изнудио фаул Билана, а удвајање Мекела омогућило је Симоновићу да неометан постигне тројку и унесе нервозу у редове ривала (62:60).

Он и Томпсон су се новим поенима побринули за преокрет на 65:66, резултат при ком је један напад упропастио Гал Мекел у контри. Мршић је затим у игру увео Жорића и Гордића уместо Пулена и Билана, а Мекел се искупио за прокоцкани напад новим поенима.

Жорић је до прва два поготка на мечу дошао у преломним моментима, придружио му се Араповић тројком, да би Мекел погодио за 73:72, у последњем минуту меча.

У уводном мечу петог кола АБА лиге кошаркаши Будућности лако су изашли на крај у Словенији против домаћег Тајфуна (61:80).

Словенци су се држали само у првој четвртини која је завршена резултатом 17:17. Већ у другој деоници пробудила се екипа из Подгорице и лако добила овај период игре са 16:25 па је већ на полувремену имала осетну предност (33:42).

Трећа четвртина је такође припала гостујућој екипи 12:16. У последњих десет минута Подгоричани су само повећали своју предност и добили меч са 61:80.

Најефикаснији на мечу био је играч гостујуће екипе Алекс Марић, бивши члан Партизана, са 20 поена, док га је у стопу пратио саиграч Омар Кук са 19.

У екипи Тајфуна истакао се Томаж Болчина са 16 убачених поена.

АБА лига, 5. коло:

Недеља:
Тајфун - Будућност 61:80 (17:17, 16:25, 12:16, 16:22)
Цедевита - Црвена звезда 74:72
21.00 Олимпија - Крка

Понедељак:
18.00 Задар - Мега Лекс
21.00 Металац - Цибона

Уторак:
17.00 МЗТ - Игокеа
21.00 Партизан - Сутјеска

Табела:Будућност, Црвена звезда, Цедевита 4-1, Игокеа 3-1, Тајфун 2-3, Олимпија, Мега Лекс, Сутјеска, Крка, МЗТ 2-2, Партизан, Цибона, Задар, Металац 1-3

Коментари / 0

Оставите коментар