Анкара: Хапшења и протести због напада

Турска влада је данас формирала четворочлану комисију за истрагу експлозија у Анкари у којима је погинуло 95 људи.

Свијет 11.10.2015 | 19:59
Анкара: Хапшења и протести због напада

Турска новинска агенција Доган јавила је да је полиција данас ухапсила 14 осумњичених припадника Исламске државе у граду Коња у централном делу Турске, али није јасно да ли је то хапшење повезано с јучерашњим нападом.

Група осумњичених, међу којима је и једна жена, ухапшени су у више истовремених рација кућа.

Премијер Ахмет Давутоглу изјавио је да постоје "снажни знаци" да су у питању самоубилачки бомбашки напади, сугеришући да би одговорни могли да буду Исламска држава или курдски побуњеници.

Носећи велик транспарент "знамо ко су убице", демонстранти су након јучерашњег терористичког напада у Анкари извиждали турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и његову Странку правде и развоја (АКП) који су на власти од 2002 године.

"Ердогане убицо" и "мир ће превладати", неки су од слогана које су узвикивали демонстранти на авенији Истиклал, великој пешачкој зони у срцу европског дела града.

Током дана је одржано још сличних скупова, у Дијибакиру је дошло до сукоба са полицијом која је употребила сузавац. Протести су одржани и у Измиру и Урфи те Вану.

У саопштењу владиног центра за кооридинацију кризама наводи се да је 160 људи повређених у експлозијма и даље у болници, од којих је 65 у тешком стању.

У две експлозије током демонстрација у Анкари погинуло је 95 људи, а више од 500 је затражило медицинску помоћ.

Експлозије су се десиле у размаку од неколико минута, на раздаљини од око 50 метара, испред главне железничке станице, у тренутку када се стотине људи окупљало на протесту захтевајући више демократије и окончање сукоба с курдским сепаратистима.

Полиција је данас употребила сузавац да би спречила људе да положе цвеће на места експлозије, тврдећи да је истрага у току. Међу њима су били и лидери прокурдске партије.

Касније је групи од око 70 људи ипак дозвољено да прођу у ограђено подручје да оју почаст жртвама.

Људи су затим кренули ка централном тргу Анкаре, узвикујући слогане против председника Реџепа Тајипа Ердогана, којег многи оптужују за пораст насиља у Турској.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Курдистан

11.10.2015 18:57

Турска има најбољи систем од свих земаља Свијета с огромном вецином једног етницитета и религије. Не мислим на муслиманске земље него уопсте на све. Људи исказују постовање према другим и самим себи. Медјутим, Крди морају добити своју дрзаву да би се Турска наставила развијати у позитивном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ