Јаки удари вјетра и кише направиће хаос!

- Сателитска слика показује формирање Средоземног цикона, рекао бих и олује. Видите ове беле скупове облака? То су јаки олујни системи унутар фронталног састава новоформираног циклона – наводи професор Зоран Задро, на популарној метео-страници Временска прогноза за ХР и БиХ свакодневна.

Регион 11.10.2015 | 12:37
Јаки удари вјетра и кише направиће хаос!

– У упозорењима сте могли видети која подручја су ризична за обилне кише и јако невреме. Међутим, неће баш свако подручје бити једнако погођено, све ће зависити где ће се створити ови јаки олујни системи. Ту где се створе, а наша регија јесте на удару, очекујте јаку грмљавину, јак ветар, врло обилну кишу и могућност локалних поплава. Идућих 12 сати до 24 сата споменути циклон ће се кретати преко средње и јужне Италије према нама. Тако да до понедељка очекујемо од 50 мм до 180 мм кише. На ризику су средња и јужна Далмација, југозападна, западна, северозападна, средња и источна Босна, Херцеговина, јужна, западна и средња Србија, Црна Гора, Албанија и Македонија - истакао је Задро.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да је у Србији подигнут ниво приправности штабова за ванредне ситуације због очекиваних обилнијих падавина и могућег изливања бујичних водотокова, додајући да за сада нигде нема проблема.

– Пратимо ситуацију и спремни смо да реагујемо, сада нигде није критично – казао је Марић и нагласио да се не очекује изливање река, али да би бујични водотокови могли да направе проблеме.

Према његовим речима, Сектор за ванредне ситуације МУП-а је још пре два дана добио упозорење Републичког хидрометеоролошког завода да се наредних дана очекују обилније падавине, од 20 до 30 литара кише по метру квадратном, а на појединим местима до 50 литара по квадрату.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цхрис сwеден

11.10.2015 10:47

Ниста ново, одавно видјен сценарио

ОДГОВОРИТЕ