Иринеј спрема тужбу, Георгије одбрану

Врх Српске православне цркве покренуће судски поступак против Владике Георгија и дела верника у Канади. Смењени епископ срео се са Иринејем, али одбија компромис и спрема одбрану.

Свијет 10.10.2015 | 17:10
Иринеј спрема тужбу, Георгије одбрану

Приступ банковном рачуну Епархије канадске и резиденцијалној кући у манастиру Милтон, Српска патријаршија моћи ће да издејствује само на суду.

Једини пут да нова управа Српске цркве у Канади преузме контролу над епархијом води преко парнице са разрешеним владиком Георгијем (Ђокићем).

Патријарх Иринеј, као администратор канадске епархије, ускоро ће пресавити табак како би пред судом ове земље затражио заштиту права СПЦ.

Највећа препрека успостављању редовног стања међу верницима у Канади јесте Епархијски савет, који је стао у одбрану смењеног владике.

Иако Патријаршија њему оспорава легитимитет, ово тело се пред канадским властима сматра званичним до 2017. године. Због сукоба Савета са новом управом, коју предводе патријарх Иринеј и прота Василије Томић, црквени рачун је у блокади, а извори финансирања епархије - на издисају.

Недавна патријархова посета Канади, чији је циљ био увођење реда у епархији, нажалост, није уродила плодом - каже саговорник "Новости" из врха СПЦ.

Свима је јасно да овакво стање ништа добро неће донети, јер су верници подељени, а епархија опседнута својим сукобима. Судска парница чини се као једино решење за коначно успостављање поретка међу верницима у Канади.

Смењени владика Георгије, који се срео са патријархом Иринејем, засад одбија било какаву могућност за компромис. Он је ангажовао групу правника, добрих познавалаца канадских закона, и поручује да ће тужба против њега сигурно бити изгубљена. Он одбија и да преда кључеве куће у Милтону, која је купљена црквеним парама и чија је половина укњижена као његова лична имовина.

Патријарху и Светом синоду жури се да завађене Србе у Канади уведу у редован црквени поредак, како би припремиле терен за долазак новог владике.

Избор Георгијевог наследника, готово је сигурно, догодиће се на пролеће, на мајском заседању Сабора СПЦ. Да би он како-тако могао да обавља своју дужност, потребно је да се у епархију уведе какав-такав ред и успостави стабилан систем финанасирања црквене мисије.

Као најозбиљнији кандидати за владику у Канади помињу се епископи и монаси одговарајућег ранга који делују у САД или Аустралији.

Извор: Новости

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

10.10.2015 15:36

мантијаши...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.10.2015 15:38

Бозе сацувај и саклони Српску православну цркву од богатих свестеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Освит

10.10.2015 17:52

Не дирај светињу Српску. Шта је теби свето? Кладионица,интернет,мафија.Ста ти знас о Српској православној цркви? Не знас ниста биједнице један,цути и покриј се да те нико не види.

Name

Михаило Микић

10.10.2015 19:19

Није истина да се решење проблема СПЦ у Канади може да постигне само на суду. Представници СПЦ у Канади требају само да раде према Правилима Устава канадске Епархије и никаквог проблема тада неће бити у СПЦ у Канади. Устав канадске Епархије је званично регистрован код државних власти Канаде и зато по његовим ОДРЕДБАНА морају сви да раде и корумпирани попови и Владика Георгије и Патријарх Иринеј. Они који желе "правду" да траже на суду само доказују да нису ни Срби ни људи. Верујући Србски Народ своје прилоге не даје СПЦ да она сакупљене паре троши на судске спорове, већ да она што успјешније обавља своју божанску мисију међу расељеним СРБима у далекој туђини Они свештеници који желе путем суда да истерају познати истину Христову и правду Божију на видјело дана нека одредше своје кесе са парама па нека сами плате судске трошкове и нека се тада суде колико хоће и са киме хоће али не са црквеним парама. Познато је свима осим фукарама шта прописује епархијски Устав. По његовим Одредбама епархијски Савјете као врховно и законодавно тијело Епархије се бира и смењује слободном вољом народа на Црквено народном Сабору а не по жељи неверујућих попова и екуменистички Владика који не поштују ни Бога ни цезара.Шта се сада у име Бога и СРБства ради у СПЦ то је од Бога грета а од народа срамота. Нема зато више у СПЦ на тај начин ако се буде и даље радило ни Бога ни СРБства, ни Православља ни Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

11.10.2015 01:09

Е јес вала аферим

Name

Мд

11.10.2015 09:22

Јесу и попови постали господа и мафијаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.10.2015 09:50

Хоће ли га богу тузит.

ОДГОВОРИТЕ