Проблеми избјеглица и даље не престају

Нове групе избеглица стижу на југ Србије. С хладним временом нови проблеми за избеглице. Исцрпљени, промрзли и покисли чекају регистрацију у Прихватном центру.

Регион 10.10.2015 | 16:30
Проблеми избјеглица и даље не престају

У Прешеву је у последња 24 сата регистровано око пет хиљада миграната.

Они који још нису стигли до Прихватног центра, сналазе по шаторима, испод надстрешница зграда.

Активисти Црвеног крста раде у три смене. Само синоћ поделили су две и по хиљаде оброка.

Уз бројне хуманитарне организације, помажу и волонтери из целог света. Нуде медицинску помоц, храну, топле напитке.
Помоћ стиже и од градјана Прешева.

Олакшица за мигранте биће и андроид апликација Азил у Србији где на арапском, фарси и енглеском језику могу да добију све неопходне информације.

Овог кишног дана избеглице у мањим групама стижу са македонске границе.

Након регистрације, аутобусима или возом настављају пут ка Београду и Шиду.

И на другој страни, хрватско-српској граници је гужва јер избеглице полкушавају да претекну још веће захлађење и што пре се домогну Европске уније. За многе воз је постао најбржа и најдиректнија везе од Прешева до Шида.

Прешли су пола света, а остало им је још мало до коначног циља. Ово је само једна од многобројних породица из Ирака, Авганистана, Сомалије, Сирије и других земаља Блиског истока.

"Долазим из Авганистана". Колико дуго путујете? "Путујем 15 дана". Колико дуго сте у Србији? "Ово ми је први дан, јуче сам стигао".

"Ја сам из Ирака и овде сам 3 дана."

У Бапској, где највећи део избеглица прелази у Хрватску, разне невладине организације пружају им помоћ у храни, одећи и обући. Ту могу да добију и медицинску негу, а на располагању им је и велики број волонтера из целог света.

"Покушавамо да правимо групе од педесетак људи, јер има пуно људи и ствара се гужва и могући су инциденти, наравно то није лепо и људи су уплашени. Због тога разговарамо са њима и дајемо им основне информације о томе где се налазе и где иду. Углавном постају нервозни кад не знају због чега чекају, тада им објаснимо да неко долази по њих и да ће прећи границу", каже волонтерка из Чешке.

Од недавно, они који уђу у Србију код Прешева, могу возом директно да, за неколико сати, буду пребачени до Шида.

Данас би овде требало да их стигне око 1500 и да оду даље за Хрватску. Овде их преузима наша полиција, највећим делом их аутобусима пребацују у Бапску, где прелазе Хрватску границу.

Ту их преузима Хрватска полиција и води у Опатовац, неколико километара одавде, то је прихватни центар у Хрватској. Тамо се задржавају 3 до 4 сата, узимају им се основни подаци, а затим се опет у Товарнику смештају у воз одакле се спроводе до Мађарске, односно до граничног прелаза Ботово.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

11.10.2015 11:09

Проблеми избјеглица тек почињу. Све је кишовитије и хладније. Овај дио Балкана није Сирија и блиски исток а сјевер Европе је посеобна прича.

ОДГОВОРИТЕ