Шта све може моћни витамин Ц?

Најпознатији међу витаминима, важан је за имуни систем па се традиционално користи против инфекција и прехлада, али то је само део његових моћи.

Здравље 10.10.2015 | 08:34
Шта све може моћни витамин Ц?

Витамин Ц учествује у чак 15.000 метаболичких процеса у људском организму. Познат и као аксорбинска киселина, укључен је у производњу хормона, неуротрансмитера (преносника нервних импулса) и колагена (везивног влакна које ткиву даје чврстоћу и еластичност).

Снажан антиоксиданс

Аксорбинска киселина је снажан антиоксиданс што значи да штити ћелије од слободних радикала, отпадних продуката метаболизма који, ако се прекомерно накупљају у телу, могу изазвати брже старење и настанак различитих болести, укључујући и рак. На пример, количина слободних радикала може се повећати због цигарета, алкохола, неправилне исхране, загађења, прекомерног излагања сунцу...

Витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа и калцијума, важан је за равнотежу витамина А, активира фолну киселину (витамин Б9), обнавља залихе витамина Е.

Помаже и против алергија тако што подстиче разградњу хистамина који настаје током алергијске реакције, а изазива симптоме попут сузења очију, свраба и отицања слузокоже.

Олакшава мршављење јер учествује у производњи карнитина, молекула протеина који подстиче претварање масти у енергију.

Најбољи природни извори

Многи сисари могу сами произвести витамин Ц, али не и човек - за нас је Ц есенцијалан витамин који морамо узимати кроз храну. Довољне количине најлакше је осигурати свакодневном конзумацијом разноврсног воћа и поврћа.

Синоним за витамин Ц су цитрусни плодови (наранџа, лимун, мандарина, грејп...) али њиме обилује и бобичасто воће, нарочито црна рибизла, боровница, малина, јагода, шипурак и трешња, као и низ егзотичних плодова: киви, папаја, ананас, манго...

Најбогатијим изворима Ц витамина у природи сматрају се тропска трешња ацерола и амазонске бобице цаму цаму.

Не заборавите поврће - одлични извори витамина Ц су паприка, броколи, карфиол, кељ, купус, блитва, парадајз, шпаргла, кромпир, целер...

Витамин Ц топљив је у води, а осетљив на ваздух и топлоту, па се транспортом хране и кувањем може изгубити чак 90 одсто витамина Ц. Најбоље ћете га очувати ако једете свеже убрано воће и поврће и ако храну минимално термички обрађујете и/или правилно замрзавате.

Опрезно са суплементима

Витамин Ц често се узима у облику суплемената јер га тело наводно јако добро подноси - имамо природни “барометар“ који подстиче излучивање непотребног вишка витамина Ц.

Препоручене дневне количине за одраслу здраву особу су 75 мг за жене и 90 мг за мушкарце, а као највиши подношљив дневни унос најчешће се спомиње 2.000 милиграма (2 грама).

Повећане дозе витамина Ц начелно се препоручују код инфекција, прехлада, каријеса и упала десни, ослабљеног имунитета након операција и повреда, болести дисајних органа, артритиса, хемороида, проблематичне коже, дијабетеса и алкохолизма, а често се истиче да пушачи имају веће потребе за витамином Ц.

Ипак не би требало да узимате велике дозе без саветовања с лекаром. Истраживања су показала да нема смисла претеривати јер најмање 50 одсто велике дозе организам вероватно неће прихватити.

Такође је доказано да превише витамина Ц подстиче стварање каменца у бубрезима.

Ако труднице узимају превелике дозе витамина Ц, могу изазвати супротно дејство - код детета се након рођења може развити недостатак тог витамина.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар