Војна интервенција против кријумчара

Савјет безбједности Уједињених нација донио је данас резолуцију којом се одобрава војна операција Европске уније о заплијени бродова који кријумчаре избјеглице и мигранте у јужном Медитерану, у близини обале Либије.

Свијет 09.10.2015 | 18:20
Војна интервенција против кријумчара

Од 15 чланова Савјета безбједности, 14 је гласало за усвајање резолуције, док је Венецуела била уздржана, преноси АФП.

Операција "Софија" предвиђа да ће се, са бродова ЕУ, улазити, претраживати, заплијењивати и преусмјеравати сва пловила за које се сумња да се користе за кријумчарење људи.

ББЦ подсјећа да је ЕУ покренула прву фазу операције под називом ЕУ Навфор Мед у јуну за поморски надзор ради откривања бродова са кријумчареним избјеглицама и за праћење образаца кријучарења из Либије према Италији и Малти, а сада почиње друга фаза операције ЕУ под називом "Софија" која је име добила по беби рођеној на броду ЕУ пошто је мајка спашена, близу обале Либије у августу.

Из сједишта операције у Риму наводи се да ће оперативни командант бити контраадмирал Енрико Кредендино који ће командовати ратним бродовима ЕУ у Медитерану, укључујући британске фрегате "Ричмонд".

Италијански стручњак за мигранте упозорио је да ће операција ЕУ у Медитерану пропасти уколико Брисел не почне да се бори против криминалних банди у Европи.

"Бродови нису разлог за надзор кријумчарења и уколико се напори само фокусирају на бродове, језгро криминалаца остаће нетакнуто", упозорио је Еуђенио Амбрози.

И из Међународне организације за миграције упозорили су да је "исти ланац међународних кријумчара избјеглицама као што су ланци који се баве оружјем и дрогом".

НН

Коментари / 0

Оставите коментар