Пекинг: Нолетова лекција Изнеру, Анина Пављученковој за 1/2-финале!

Новак Ђоковић декласирао је Џона Изнера са 6:2, 6:2 у четвртфиналу турнира из Серије 500 у Пекингу. Ана Ивановић пласирала се у полуфинале турнира у Пекингу победом над Анастасијом Пављученковом са 6:3, 7:5.

Тенис 09.10.2015 | 15:20
Пекинг: Нолетова лекција Изнеру, Анина Пављученковој за 1/2-финале!

Српски тенисер одиграо је спектакуларно, ритернима је одузео сваку наду Изнеру да може да направи изненађење – чак четири пута је направио брејк 208 цм високом Американцу, у раној фази у оба сета, а затим још по једном пред крај.

Меч ће остати упамћен по невероватној статистици Ђоковића у првом сету, као и по томе да први пут нисмо видели ниједан тај брејк у мечу Новака и Изнера.

Ђоковић ће у полуфиналу играти са Давидом Ферером, који је победио Јен-Хсуна Луа са 6:3, 6:1. Новак се са Шпанцем до сада састајао 20 пута и води са 15-5, укључујући и победе у оба овогодишња сусрета - у Мајамију је било 7:5, 7:5, а у Риму 6:4, 6.4.

Ток меча:

Већ у првом гему Ђоковић је изврсно ритернирао и направио је брејк упркос томе што је Изнер погодио чак шест од осам првих сервиса. Повео је Американац са 40:0, али онда је Новак везао пет поена – непогрешиво је читао сервисе ривала, а Изнер је брзо грешио када се улазило у размене (1:0).

Ђоковић је рутински освојио гем на свој сервис, а затим је спектакуларним ритерн-винером на први сервис дошао до нове брејк лоте. Вратио је и следећи Изнеров сервис, али је Американац преузео иницијативу и смечом завршио поен. То га је осоколило, па су уследила два неодбрањива сервиса за 2:1.

У следећем гему Новак се нашао у првом малом проблему, али је на 15:30 спустио прецизну бекхенд паралелу, да би добио још два поена у разменама и повео са 3:1.

Ђоковић је и даље био ’активан’ у противничким гемовима, лобовао је Изнера за 15:30, али се ривал вратио сервисима и смањио на 3:2. Српски тенисер добио је следећи гем без изгубљеног поена, а у наредном је са лакоћом враћао прве сервисе Изнера – Американац је потом углавном грешио, па је Ђоковић уз један изгубљени поен повео са 5:2.

Новак је рутински одсервирао за 1-0 у сету у којем је имао нестварну статистику.

И у другом сету Ђоковић је направио са бриљантним ритернима, доводио је Изнера до лудила и већ у трећем гему направио је брејк, и то без изгубљеног поена – 2:1.

Новак је лако освајао гемове на свој сервис, а Изнер је био потпуно деморалисан изванредним ритернима ривала – после још једног Ђоковић је дошао до брејк лопте у седмом гему, а Изнер је тада одсервирао прву дуплу грешку (5:2).

Ђоковић је затим рутински одсервирао за осми тријумф над Изнером у десет међусобних окршаја, а први пут у њиховим мечевима нисмо видели ниједан тај брејк.

Ана је Рускињу добила у седам од осам међусобних окршаја, првом ове године, а у полуфиналу је чека Тимеа Башчински, која је у три сета добила Сару Ерани.

Оба досадашња окршаја са Швајцаркињом Ана је добила, 2010. у Бризбејну и прошле године у Монтреалу. Ипак, ово је сезона каријере за Бачински, која је играла полуфинале Ролан Гароса и освојила две титуле.

Ивановићева је у одличној форми у Пекингу, игра веома сталожено, а сервис и форхенд је служе на прави начин. Тако је било и у највећем делу меча са Пављученковом - после освојеног првог сета без много муке, Ана је у другом заостајала 4:1. Није паничила Ивановићева, освојила је четири гема у низу, тада се мало унервозила, али је ипак окончала сет и меч пре тај брејка, за један час и 36 минута игре.

Укупно, Ана је имала 27 винера и 16 неизнуђених грешака, док је Пављученкова уписала 29 директних поена и 22 грешке.

Ток меча:

После једног рутински освојеног гема на обе стране, Пављученкова агресивним ударцем стиже до брејк лопте. Међутим, Ана везује два неодбрањива сервиса и после грешке Рускиње стиже до вођства – 2:1.

У наредном гему Ивановићева прави брејк. Прво је дошла до 15:40 захваљујући дуплој грешки ривалке, а на другој брејк лопти направила је винер из ритерна за 3:1. Међутим, Пављученкова је у следећем гему отерала Ану иза основне линије, дошла до брејк лопте и добила још једну размену за рибрејк (3:2).

Низ брејкова се наставио – серијом фантастичних форхенда Ана је дошла до нове брејк лопте, а потом је Пављученкова промашила зицер на мрежи.

Чинило се да ће Ивановићева поново испустити брејк, али је сервисима спасла две везане брејк шансе – уследио је штоп волеј са много осећаја и још један поен за вођство 5:2.

Ана је гем у којем је сервирала сет почела блиставим полуволејом, дошла је Рускиња до 30:30, али је онда Ивановићева везала два снажна сервиса и повела у сетовима – 6:3.

И други сет почео је мирно, три гема без брејк шанси, а онда је Пављученкова искористила један Анин кикс и дошла до прилике. Ивановићева је ту и следећу брејк шансу спасла сервисима, али на трећој је Рускиња одиграла добар дроп шот и повела са 3:1.

Рускиња је само накратко преузела контролу и повела са 4:1, али Ана није одустајала – поново је почела да диктира игру користећи краће сервисе противнице, дочекала је и њене две-три грешке, па је вратила брејк и приближила се на 4:3.

Обе тенисерке играле су на високом нивоу, Ивановићева је изједначила на 4:4, а онда је уследио врло дуг гем у којем је Ана направила нови брејк. Српска тенисерка сјајно је ритернирала, али је Пављученкова на прве две брејк лопте изврсно одсервирала.

Спасла је Анастасија још две, прву у дугом поену у којем Ана није имала среће, а онда је Српкиња промашила ритерн на све или ништа. Ипак, Ивановићева није одустајала, а на петој брејк лопти Пављученкова је попустила и одсервирала дуплу грешку – 5:4.

Иако је била у налету и освојила први поен следећег гема, Ана се потом стегла, изгубила четири поена у низу, последњи дуплом грешком – 5:5. То је био једини слабији период игре обе играчице, Пављученкова узвраћа поклоном, па је Ивановићева поново сервирала за меч.

Јесте било 0:30, али Ана се тада прибрала, освојила четири поена у низу и пласирала се у полуфинале.

Коментари / 0

Оставите коментар