Почиње изградња моста на Дрини

Владе Републике Српске и Србије требало би да се састану крајем октобра у Братунцу, где ће одржати заједничку седницу, а повод ће бити почетак изградње моста у Братунцу, на Дрини, ексклузивно је "Новостима" потврдио министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Република Српска 08.10.2015 | 07:27
Почиње изградња моста на Дрини

Министар је рекао да би тада требало да буде озваничен почетак градње дугоочекиваног моста који ће много значити грађанима с обе стране Дрине, да ће до тада што се тиче Српске све бити спремно и да остаје само да се усагласи тачан термин са Владом Србије.

- Укупна вредност радова на изградњи моста је око 12 милиона евра, од чега је изградња моста коју финансира Србија око 4,5 милиона евра, гранични прелаз који финансира БиХ око седам милиона евра, а приступни путеви које финансирају "Путеви Републике Српске" 800.000 КМ, каже министар Трнинић.

БРОЈКЕ

12 милиона евра вредност радова
4,5 милиона евра Србија даје за мост
7 милиона евра БиХ даје за гранични прелаз

Наиме, договор Србије, БиХ и Републике Српске је да Србија финансира израду комплетне планске и техничке документације и изградњу моста с приступном саобраћајницом са своје стране, БиХ ће финансирати изградњу објеката на граничном прелазу, а Српска приступне саобраћајнице на територији Републике Српске.

Министар је подсетио да је у овој години потписан Споразум између Савета министара БиХ и Владе Републике Србије о изградњи међудржавног моста преко реке Дрине са пратећим путним објектима на локацији Братунац - Љубовија, а протокол између влада Србије и Српске још пре две године.

- У Србији је завршен поступак јавне набавке и изабран извођач радова. По добијању грађевинске дозволе радови могу да почну. Обавеза Републике Српске је да обави експропријацију непокретности на подручју Српсле, како би Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије издало грађевинску дозволу. Ми очекујемо да ће се већ до 15. октобра активности око експропријације завршити - каже Трнинић.

Један од најновијих планова са Србијом, открива нам министар Трнинић, је изградња ауто-пута од Новог Сада, преко Руме и Шапца, Лознице и Зворника, па преко Власенице, Хан Пијеска, Сокоца, Рогатице, Фоче, према Требињу и Дубровнику.

- Ово питање је покренула Влада Србије пре месец дана, а то се поклапа са нашим Просторним планом, у смислу да је на њему уцртана брза цеста на том правцу. Међутим, сигурно да би нам одговарао и ауто-пут - каже Трнинић.

Како је овај пројекат међудржавни, челници Федерације БиХ су заинтересовани да ауто-пут иде од Зворника преко Тузле, па према Сарајеву.

- То ће претпостављам бити тема и најављене скорашње седнице Владе Србије и Савета министара БиХ 4. и 5. новембра у Сарајеву - каже Трнинић.

Српској је веома интересантна и железничка пруга од Добоја, преко Тузле, тунела Крижевићи, преко Зворника, према Ваљеву или према Војводини.

ПЛАНОВИ ЗА ПОДРИЊЕ
Министарство саобраћаја и веза Српске до 2020. године планирало је да на подручју Подриња реализује три пројекта:

1. Реконструкцију моста у Скеланима - ЈП "Путеви РС". Процењена вредност је око 500.000 КМ без ПДВ.
2. Санација моста на регионалном путу Р-499 у Рудом. Извођење радова је уговорено и започето.
3. Изградња регионалног путног правца Р-449 Рудо - Увац за шта је потребно израдити планску и пројектну документацију након чега ће се знати тачан износ потребних средстава и период изградње.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Серв

08.10.2015 06:59

Не би ја тим балијским парама градио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

08.10.2015 07:06

Да случајно извођач није Интеграл?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

08.10.2015 08:12

Још један гранични прелаз међу Србима. Зато ме не чуди да БиХ даје паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

08.10.2015 12:16

Пред сваке изборе отварају мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

09.10.2015 01:06

Шта је било са градњом пруге од Добоја за Бјељину и посавске магистрале? Паре су скупљане за изградњу СРБске пруге још током рата у Босни. Изгледа да је сакупљени новац потрошено у друге сврхе или је он завршио у приватним џеповима. СРБске земље Светог Саве треба међусобно повевезивати путевима и пругама преко СРБски села и градова а не туђих. То је поука из последњег рата!

ОДГОВОРИТЕ