Анализа: Мало и о фудбалу… Чиме то Албанци пријете Србији...?!

...на терену и које муке их муче? Ђани де Бјази неће напасти Србију и очекује се да Албанија заигра у “гостујућој” 4-1-4-1 формацији чекајуће грешку Орлова.

Фудбал 08.10.2015 | 12:40
Анализа: Мало и о фудбалу… Чиме то Албанци пријете Србији...?!

Дан пред утакмица између Албаније и Србије, фудбалске теме готово да се и не помињу. Прште трачеви и спекулације са свих страна, води се висока политика, а таблоиди цветају од најава “крвопролића” и тероризма… О фудбалу готово ни речи. А ако нисте заборавили, сутра на прграму у Елбасану је фудбалска утакмица. Такмичарски много значајнија Албанији, суштински од великог значаја и за српске Орлове који су потрошили све кредите у претходних неколико година и имају прилику да макар једном обрадују навијаче…

Данима слушамо чега све треба и чега не треба да се боје наши репрезентативци у Елбасану. Углавном није везано за репрезентацију Албаније. А Орлови би заиста морали озбиљно да схвате Албанце као фудбалски тим који је неупоредиво више показао од њих у досадашњем делу квалификација.

У односу на тим који је изашао у оном непуном и несрећном првом полувремену у Хумској прошле године, Албанци са много више оптимизма и квалитета дочекују сутрашњи окршај. И са прилично другачијим тимом у односу на ту утакмицу.

На голу ће опет бити Лацијов голман Етрит Бериша који је ове сезоне захваљујући повреди Маркетија забележио солидну минутажу у тиму Римљана. У односу на септембарске мечеве Албанаца против Португалије и Данске на терен се враћа Елсеид Хисај. Пре годину дана у Београду је био анонимус из Емполија. Сада је један од цењенијих десних бекова у Италији, пошто га је тренер Сари за собом повео из Емполија у Наполи и промовисао га у једног од носилаца игре. Он је можда и најбољи албански фудбалер у овом тренутку. Хисаја није било у дуелима против Португалије и Данске пре месец дана и тада га је мењао Дјимшити.

Де Бјази ипак има проблем да састави одбрану. Недостаје Келнов штопер Мергим Маврај који се повредио. У штоперском тандему је сигуран Цана, али је Де Бјази у дилеми да ли да капитену придружи Ђимшитија или Ајетија. Ђимшити је млађи и у Цириху је стандардан. Али Ајети је искуснији, намазанији за овакве утакмице и уигранији. Међутим, он нема клуб од летос када му се Базел захвалио на сарадњи… Недостатак утакмица у ногама Ајетија би могло скупо да кошта Албанце.

На левом беку је зацементиран Аголи из Карабага који није стандардан у редовима азербејџанског шампиона. Атипичан је бек. Висок, јак и прљав играч који воли да удари.

Очекује се да Де Бјази сутра изађе у формацији 4-1-4-1 са осигурачем испред одбране који би додатно појачао стражу испред гола и евентуално покорио спорост Цане и Ајетија. Позицију тог чистача ће највероватније заузети Кукели из Цириха. Он је то играо и у Београду и у Данској. Дакле, када се Албанци бране, Кукели је тај који ради прљав посао и штити одбрану.

Испред њега четворица везиста у линији. С десна на лево: Гаши, Абраши, Џака, Лењани. Тако би требало да изгледа по досадашњим мечевима, али могуће да буду чак три промене због тренутне форме играча.

Према информацијама из Албаније, Базелов првотимац Гаши је ван форме, не лежи му тако повучена улога код Де Бјазија и врло лако би могао да га замени Љиља који је недавно био у центру скандала у Грчкој због контроверзне прославе гола против Олимпијакоса. Абраши је ту најмање опасан играч и нешто напреднија верзија тркача Кукелија. Али постоји могућност да Абраши уступи место офанзивнијем Одисту Рошију, албанском фудбалера са можда и најбољом техником који је је због повреде пропустио меч у Београду. Ако он буде играо, може бити посебно опасан из прекида с обзиром да је добар извођач слободњака.

Уз њега ће играти Талант Џака из Базела, мада Албанци нису задовољни ни његовим издањима у последње време и Де Бјази би могао да га замени младим Ергисом Кацеом који игра одлично за ПАОК. На крају долазимо и до Ерсина Лењанија из Нанта који би требало да делује по левој страни. Он је до сада био стандардан, али је далеко од праве форме и Де Бјази је на великим мукама да ли да уместо њега у првих 11 гурне Албана Меху који игра у одличној форми за турску Коњу.

Дилеме не би требало да буде у шпицу где се најављује Сокол Цикалеши који је летос из Сплита прешао у Баскашехир за 2.000.000 евра, али је од почетка сезоне постигао само један гол.

Де Бјази има много недоумица када је састав везног реда у питању иако је реч о играчима сличног профила. Тренутна форма играча у оваквим мечевима не значи пуно, али недостатак утакмица у ногама може скупо да кошта и зато је Италијан пред тешким одлукама да ли да знатно демонтира тим који је до сада изнео квалификације и верује у форму неких резервиста.

Опција А: Бериша - Хисај, Ајети, Цана, Аголи - Кукели - Гаши, Абраши, Џака, Лењани - Цикалеши
Опција Б: Бериша - Хисај, Ђимшити, Цана, Аголи - Кукели - Љиља, Роши, Џака, Меха - Цикалеши
Опција Ц: Бериша - Хисај, Ајети, Цана, Аголи - Кукели - Роши, Каце, Џака, Лењани - Цикалеши

Коментари / 0

Оставите коментар