Анализа: Звездина јесења фурија каква се не памти!

Са 12 у 12 послали Партизан у замрзивач до пролећа! Ништа слично није виђено 15 година, али нови систем даје наду шампиону.

Фудбал 08.10.2015 | 22:20
Анализа: Звездина јесења фурија каква се не памти!

Било је неписано правило да Партизан узима титулу једино ако кроз јесењи део сезоне прође први кроз циљ, али је та традиција срушена када су црно-бели надокнадили минус иза Пижонове Звезде пре пет година. Чувене су приче о Звездиним пролећима када би црвено-бели додали гас у другом делу сезоне, стизали и престизали предност вечитог ривала…

Али оно што није “нормално” и уобичајено јесте да Црвена звезда у јесењој трци прегази Партизан као плитак поток. Овакав фуриозан старт Црвене звезде се не памти у последњих 15 година. Великих 12 бодова после 12 одиграних кола је нешто чега се ни старији звездаши и партизановци не сећају… Додуше, Партизан је у јесен 2008. године после девет кола имао огромних плус 13.

Грофова Звезда је после више него спорног старта упалила моторе, раширила крила и руши све пред собом. Уз све то је очитала фудбалску лекцију љутом ривалу у дербију. Са друге стране, у Партизану срљају из неуспеха у неуспех, а једино две победе у Лиги Европе извлаче ствар донекле. Зоран Милинковић није тренер који ће сковати шампионску титулу, уколико нема почетну предност какву му је Николић оставио претходне сезоне.

Гледајући деценију и по уназад, обично су црно-бели били ти који су доминирали после 12 одиграних кола. Уз актуелни моменат, само још четири пута је Звезда имала бодовну предност после 12 првенствених рунди. И у три наврата је освајала титулу. Код Муслина, Зенге и Ђуровског. Само Достанић није успео да сачува предност која му је остављена. Али нико од њих није направио овакав бодовни капитал као Гроф Божовић.

И оно што је најлуђе и најзанимљивије у целој причи је што ова предност Божовићу и Звезди не значи као што то изгледа када се погледа табела. Партизан ће јесен провести у замрзивачу, али му се на пролеће отвара шанса какву нико никад раније није имао у нашем фудбалу. По новом систему такмичењу, бодови се наредног пролећа деле на пола, тако да ће Звездина предност бити дупло мања, а ривали ће бити најозбиљнији тимови Суперлиге.

Међутим, чини се да оваквом Партизану против овакве Звезде не би помогао ни много јачи ветар у леђа од новог система такмичења… Погтово што се очекује да црвено-бели од јануара буду још јачи.

Коментари / 0

Оставите коментар