Блатер суспендован на 90 дана!

Председник ФИФА Сеп Блатер суспендован је привремено на 90 дана после истраге етичког комитета те организације.

Фудбал 08.10.2015 | 12:00
Блатер суспендован на 90 дана!

Државни тужилац Швајцарске покренуо је кривичну истрагу против Блатера прошлог месеца под оптужбом да је потписао уговор штетан по ФИФА и да је председнику УЕФА Мишелу Платинију уплатио два милиона швајцарских франака без очигледне сврхе (“нелојална исплата“).

Обојица негирају оптужбе, а Блатер је у среду изјавио да га “криве без икаквих доказа“.

Због свега тога етички комитет ФИФА састао се у понедељак у у Цириху, а две су централне тачке истраге. Прва, оптужбе из 2005. у вези са договором око ТВ права између ФИФА и Џека Ворнера, бившег председника КОНКАКАФ-а.

Друга јесте споменута исплата Платинију, који тврди да је то била “валидна исплата“ за посао који је радио у претходних девет година. Француз је дао изјаву државном тужиоцу Швајцарске, али тврди да је то учинио као сведок, док швајцарске власти кажу да је Платини “нешто између сведока и оптуженог“.

Блатер је рођен 1936. године у швајцарском Виспу, дипломирао је економију у Лозани, али се у спорту прво определио да ради као генерални секретар хокејашког савеза Швајцарске, због чега је касније био укључен у организацију Олимпијских Игара (1972. и 1976).

Од 1975. године укључен је у ФИФА као технички директор, а шест година касније и као генерални секретар, што му је донело велики продор у светски фудбал.

Блатер председник ФИФА постаје 1998. године када наслеђује Жоаа Авеланжа, победивши угледног Швеђанина Ленарта Јохансона, а четири године касније и председника Афричке конфедерације (ЦАФ) Ису Хајатуа.

Фудбал је наставио да се шири на све континенте, али и да јача позиција Блатера, након чега на изборима 2007. и 2011. није имао противкандидата.

Једна од његових највећих замисли била је да се фудбал глобално прошири, што је и успео на тлу Азије и Африке, али и да искорени расизам.

Ипак, током мандата пратило га је много контроверзи и финансијских малверзација, а оптужен да је због новца доделио домаћинство Светског првенства Русији (2018) и Катару (2022).

Блатер је 2007. године уврштен у енглеску фудбалску Кућу славних.

Коментари / 0

Оставите коментар