Бенфика: Ви перете новац! Спортинг: Ви купујете судије!

Лисабонски великани Спортинг и Бенфика нашли су се у центру великог скандала који потреса португалски фудбал!

Фудбал 09.10.2015 | 12:40
Бенфика: Ви перете новац! Спортинг: Ви купујете судије!

Највећи ривали португалског фудбала главни су осумњичени за корупцију у великом броју докумената које је објавио сајт „Фоотбалл Леакс“.

Споменути сајт објавио је бројна документа о сумњивим уговорима које укључују трећу страну власништва, као и о подмићивању судија.

Спортинг и Бенфика обавестили су надлежне да ће урадити све како би помогли истрагу и сачували углед и интерес португалског фудбала.

Све је почело када су се појавили списи који повезују ’зелено-беле’ са власништвом треће стране, односно сарадњом са менаџерским агенцијама. Верује се да је председник највећег ривала Луис Фелипе Вијеира наручио да „исцуре“.

Као одговор на овај потез, први човек Спортинга Бруно де Карваљо рекао је за телевизију ТВИ да је Бенфика куповала поклоне за судије који су били делегирани за утакмице овог клуба. УЕФА дозвољава клубовима да судијама поклањају дарове који коштају до 183 евра, али је Карваљо оптужио ’Орлове’ да годишње троше до 250.000 евра у те сврхе. 43-годишњи функционер тражио је од власти да испита највећег ривала.

Он је казао да је примио поклон од непознате особе који је био намењен судијама. На кутији је била слика лица легендарног Еузебија, плус позивнице за најбоље ресторане у Лисабону.

Међутим, Спортинг је на удару због сарадње са познатом агенцијом „Доyен Спортс“ која је помогла клубу да купи неке играче, а добила право на профит од следећих трансфера. Тренутно ова агенција тражи од ’Лавова’ отприлике 20 милиона евра за трансфер Маркоса Роха у Манчестер Јунајтед.

Очекује се да Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) донесе пресуду од лисабонским клубовима у недељама пред нама.

Власништво трећих лица (ТПО) омогућава инвеститорима да купе удео у уговору играча од клуба, а онда зарађују од будућих трансфера. Оваква пракса је забрањена у неким земљама, међу којима су Француска и Енглеска, али је популарна у шпанским и португалским клубовима, који тако доводе младе Јужноамериканце.

Коментари / 0

Оставите коментар