Партизан довео психолога!

Након серије лоших резултата у Суперлиги Србије, Партизан је одлучио да доведе психолога у екипу, преносе "Вечерње новости". Јаз између успешних резултата у Лиги Европе и посртања у Суперлиги, у Партизану покушавају да реше тако што су ангажовали "доктора за главе" фудбалера.

Фудбал 07.10.2015 | 22:15
Партизан довео психолога!

Није до знања, није до ногу, већ до глава!

Тако су у Партизану поставили дијагнозу својим фудбалерима који показују два различита лица када играју домаће првенство и када наступају у Лиги Европе. Зато је неопходно да их неко "излечи", а за тај задатак ангажован је психоог, потврдили су челници клуба са Топчидерског брда.

Зашто Партизан у Лигу Европе игра одлично и бележи победе, а у домаћем првенству не личи на себе? Неефикасност је један од могућих одговора, уосталом то су у више наврата говорили и тренер Зоран Милинковић и фудбалери. Исто тако, можда је проблем и у тактици, јер Партизан зна да игра против екипа које се не бране, али чим им неко постави зону или игра "бункер" онда се погубе и све то иде траљаво. Често се може чути са трибина да је игра Партизана "проваљена", да је лопта иде споро и да противник онда лако излази на крај са јаловим нападима.

Фудбалери не умеју да објасне зашто у првенству већ имају четири пораза и три ремија (у последња три кола - два ремија и пораз и то све у Хумској!). Не уме ни тренер Милинковић: "Промашили смо два пенала против Чукаричког, имали смо играча више. Није нас ишло. Једноставно, десило се...".

Навијачи су, наравно, нестрпљиви, а кад узму некога на зуб тешко му опраштају, као у случају Стефана Бабовића, који осим презимена носи и терет капитена (кад не игра Саша Илић). Није да им Бабовић не даје повода за звиждања, гунђања, протесте, па онда и није чудно што се може видети таква сцена да се капитен Партизана затрчава на трибину да се обрачуна са неким навијачима, потом другој трибини показује средњи прст...

Шизофренија у Хумској!

Да ли ће психолог успети да "намести главе" играчима - видећемо. Било је и раније случајева да су у стручном штабу били психолози и то није никакво измишљање топле воде. Можда је о томе требало водити рачуна и раније, односно пре свих ових посртања.

У неформалним разговорима са појединим челницима Партизана сазнали смо да су играчи "потонули" након неуспеха у плеј-офу Лиге шампиона против БАТЕ Борисова, после којег је уследио потоп у "вечитом дербију" и нови неуспеси у Суперлиги.

Али, како онда објаснити игре тих истих фудбалера у Лиги Европе?

Звезда је посртала, а онда је дошао Радован Караџић...

У сезони 1983/84. Звезда очајно стартовала (14 утакмица, 5 победа) па је тренер Гојко Зец после неколико пораза позвао Радована Караџића, тада стручњака за депресију. На крају сезоне, црвено-бели су освојили титулу!

Зашто је спортистима потребан психолог?

Пре више од годину дана МОНДО је направио разговор са спортским психологом Борисом Станковићем, који је тада рекао да наши клубови заостају у том сегменту за онима у Европи, САД...

"Овде у нашим клубовима нема сталног запослених психолога, чак ни повремено. Ту још заостајемо за Европом, о САД да не говоримо, где је ментални тренер неизоставни део стручног штаба. Јасно је да су овде финансије проблем, јер се некад нема пар за играче, тренере, кондиционе тренере а замислите када би још требало платити и менталне тренере. Уз то, ни свест о значају ове гране није на потребном нивоу".

Шта је спортски психолог и чиме се он бави?

"Спортска психологија је наука која треба да омогући спортисти да оствари све што дозвољавају његове физичке и, техничко-тактичке способности кад је најпотребније - на такмичењу. Менталним тренингом се постиже стање ума које помаже спортиста да пружи све оно што се од њега очекује у датом тренутку", објаснио нам је Станковић.

Коментари / 0

Оставите коментар