Смањена цијена обнове на 220 КМ

На сједници Управног одбора Универзитета у Бањалуци јуче је одлучено да износ основице за обрачун накнада које студенти плаћају приликом обнове године буде смањен са 440 на 220 марака.

Република Српска 07.10.2015 | 13:16
Смањена цијена обнове на 220 КМ

Студенти су поздравили ту одлуку, поручивши да су веома задовољни што је руководство Универзитета уважило њихове захтјеве.

- Већ од данас сви студенти који обнављају годину моћи ће да уплате школарину по новом трошковнику, који је за 50 одсто нижи него што је било раније предложено - истакао је предсједник Уније студената Републике Српске Боривој Обрадовић.

Студенти су протеклих седмица инсистирали на томе да цијена основице према којој се обрачунава накнада за обнову године хитно буде смањена са 440 на 220 марака, и истицали да су, ако то не буде учињено, спремни и да изађу на протесте.

Студенти су се "изборили" и да им буде омогућен апсолвентски статус уколико су одслушали све предмете, без обзира на број положених испита, када је прошле седмице одлуком Сената Универзитета у Бањалуци измијењен Правилник о условима за стицање апсолвентског стажа.

Један од студентских захтјева био је и проширење уписних листа на појединим факултетима, и то посебно на медицини, гдје је владало огромно интересовање за упис. Влада Републике Српске одобрила је проширење броја студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, и то за још 316 бруцоша.

Смјештај у дому

У Бањалуци је јуче одржана и сједница Управног одбора Студентског центра "Никола Тесла", гдје је разматрано и питање поскупљења смјештаја и хране у тој установи. Директор овог центра Зоран Бабић рекао је раније да би боравак у студењаку могао да поскупи за 50 одсто, па ће студенти умјесто досадашњих 85 марака за смјештај и храну мјесечно издвајати 125 КМ.

Захтјеви студената који су претходних дана испуњени:

1. Универзитет у Бањалуци износ основице на основу које се израчунава накнада коју плаћају студенти који обнављају годину смањио са 440 на 220 КМ.

2. Влада Републике Српске донијела одлуку о проширењу броја студената који се могу уписати у прву годину првог циклуса студија на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, захваљујући којој је омогућен упис за још 316 бруцоша.

3. Омогућен апсолвентски стаж свим студентима који су одслушали све предмете, без обзира на број положених испита.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хомо сапиенс

07.10.2015 19:22

За десетак година имацемо толико "интелектуалаца" да вец размисљам у слуцају квара цесме у купатилу кога да позовем да отклони квар: доктора медицине, дипломираног правника или мастера економије. Јад од дрзаве, јад од друства.

ОДГОВОРИТЕ