Добој: Ловац мучио пса због трофеја

Центар јавне безбедности Добој поднео је Окружном тужилаштву пријаву против О. К., због сумње у почињено кривично дело "Мучење и убијање животиња" које је починио уз посебан "ритуал" и згражавање тамошње јавности.

Република Српска 07.10.2015 | 09:30
Добој: Ловац мучио пса због трофеја

Наиме, утврђено је да је пријављени у својој њиви у Коњухама код Добоја убио расног ловачког пса истарског оштродлаког гонича, власништво Будимира Милкановића.

После тога је скинуо огрлицу са врата пса, па одсекао део репа са намером да га преда као трофеј Ловачком удружењу.

У намери да сазнамо мотиве тог чина обратили смо се Ловачком удружењу "Фазан", које окупља више од хиљаду чланова са ловних ревира добојског подручја. Сазнали смо да је убијање паса пракса, која се спроводи у раду свих ловачких друштава, али су осудили чин пријављеног као непримерен и срамотан за ловца.

- У прикупљању поена за излазак у ловиште, чланови за убијеног предатора, укључујући и пса луталицу и то на одређеној удаљености од јавних места најмање 200 метара, добију исто толико поена. Међутим, овде се ради о томе да је усмрћен расни пас, а чији реп је он намеравао да прикаже као доказ да је испунио своју обавезу - каже за наш лист председник Ловачког удружења "Фазан" Ведран Божичковић.

До овог случаја у Добоју, према истраживању Новости, није било шире познато да ловци убијају псе као један од начина сакупљања ловних поена. Наиме, претпостављало се да напуштене псе прикупљају комуналци и специјално набављеним возилима транспортују у азил за псе на Преслици, удаљеном 12 километара.

СКРИВАЊЕ ТРАГОВА

Скидање огрлице са убијеног пса Божичковић тумачи могућом намером да се сакрију трагови почињеног кривичног дела, а мање да се радило о скупој електронској огрлици, јер би за даље коришћење починиоцу недостајао део за даљинско управљање. Наиме, у последње време, то помагало се користи у лову, а има улогу да ловачког пса одврати од напада на ловом забрањене дивље животиње у одређеном временском периоду, односно изван ловне сезоне.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Топрек Жељко

06.03.2016 18:32

Јел ви то мене зезате или је ово текст по истинитом догађају, чекајте, 2015 и пси се убијају за ловачке поене, па мајка му стара дал'сте нормални?

ОДГОВОРИТЕ