БиХ има 14.000 тона нестабилне муниције

Босна и Херцеговина има 21 хиљаду тона укупних залиха муниције и минско-експлозивних средстава. Значајна је количина нестабилне муниције која се мора уништити – 14 хиљада тона. Процес уништавања текао је споро. Недавно је интензивиран, али нам за уништавање и даље треба неколико година.

Босна и Херцеговина 07.10.2015 | 07:50
БиХ има 14.000 тона нестабилне муниције

Растављање ракета из ратног периода и топљење експлозива процес је који води до потпуног уништавања ове нестабилне муниције која је вишак у Оружаним снагама Босне и Херцеговине. Залиха је још доста. Министарство одбране их се рјешава уз помоћ УНДП-а и средстава Европске уније.

Од 2011. године радници Претиса нису радили на демилитаризацији нестабилне муниције. Сада то поново раде као привредни субјект намјенске индустрије у Федерацији Босне и Херцеговине и то ракете типа 128 мм М91 из ратног периода. Још је око 14 хиљада тона нестабилне муниције коју треба уништити. Уколико се настави овим темпом Босна и Херцеговина би се тог вишка могла ријешити за 5-7 година.

"Укључење предузећа намјенске индустрије је један новитет у односу на протекле године обзиром да смо ево баш актуелна информација кренули са процесом уништавања тзв. комплексних система наоружања и високоризичне муниције. Тај процес је почео почетко деветог мјесеца у радионици Тром Добој уништавањем димне муниције, а ево наставља се сада у предузећима намјенске индустрије", рекао је Јасмин Поробић из УНДП БиХ.

Демилитаризација се ради на полигону у Гламочу, радионици Тром у Добоју и предузећу Претису у Вогошћи. Први пут годишњи план је 2.300 тона. За муницију пуњену бијелим фосфором немамо довољно капацитета. Она ће на уништавање у Бугарску, Шпанију или неку другу земљу ЕУ.

"Путем делаборације, путем спаљивања муниције и минско-експлозивних средстава, путем отворених детонација и путем донација ријешили преко 1.900, ради упоређивања, 2013. године смо имали 880 тона", казао је Сенад Машовић, генерал мајор Оружаних снага БиХ.

Процес уништавања текао је доста споро. У земљи се још не зна чега и колико има у складиштима. Чињеница да је муниција стара и преко 30 година требала би убрзати процес због високог ризика од могућих експлозија.

"Једна женевска невладина организација прати на глобалном нивоу непланске експлозије складишта и преко 20 складишта годишње се суочава са непланским експлозијама. Ако узмемо у обзир старост муниције која се налази у складиштима Босне и Херцеговине то је доста велики ризик", истакао је Јасмин Поробић.

"Ми ћемо вјероватно током 2016. године и у неком временском периоду 2017. године у потпуности владати са свим параметрима и показатељима шта имамо на стању и у каквом је у ствари стварном стању та муниција са којом располажу ОС БиХ независно да ли је она у вишковима или су предвиђена за попуну ОС БиХ", рекао је генерал мајор Машовић.

Одлуком Предсједништва БиХ вишак се рјешава уништавањем, продајом и донацијом. Продаја је тренутно заустављена, између осталог и због некадашњих мистериозних нестанака оружја из складишта.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вук

07.10.2015 07:05

Па дајте ИСИЛУ ,ко и досад, они ће знат потрошит...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

07.10.2015 08:53

ВУК треба та залиха за такве као што си ти ваљда би тек тад било неког живота на нашим просторима не балазгај свашта и не квари углед свом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

жера

07.10.2015 09:55

1.- ИЗВОЗ ОРУЖЈА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ Укупна вриједност извоза према издатим дозволама за извоз у 2009. години, а на основу профактура које су достављене уз захтјеве за издавање дозвола, износила је 47.094.389,50 ЕУРА Издато је 146 дозвола за извоз у 44 земље свијета. -МЛ2 Оружје са глатком цијеви калибра од 20 мм или већег, остало оружје или наоружање калибра већег од 12,7 мм. - МЛ3 Муниција и опрема за постављање упаљача и за њих посебно конструисане компоненте. 2- Укупна вриједност извоза према издатим дозволама за извоз у 2008. години, а на основу профактура које су достављене уз захтјеве за издавање дозвола, износила је 57.782.445,00 еура . Издата је 161 дозвола за извоз у 39 земаља свијета -ЛВО 1 Оружје са глатком цијеви чији је калибар мањи од 20 мм, остало наоружање и аутоматско оружје чији је калибар 12,7 мм или мањи. -ЛВО 3 Муниција и опрема за постављање упаљача и за њих посебно конструисане компоненте Судећи по овоме неби реко да је у криву...а има још

ОДГОВОРИТЕ