Град без људи од милијарду долара

У сушним равницама на југу пустиње Новог Мексика, уздићиће се град из пијеска.

Свијет 06.10.2015 | 22:25
Град без људи од милијарду долара

Планиран за популацију од 35.000 људи, град ће чинити савремени пословни дистрикт у центру и породичне куће у предграђу. Имаће и паркове, тржне центре и цркву.

Међутим, нико га никада неће звати својим домом.

Пројекат назван ЦИТЕ (Центар за иновације, тестирање и еволуацију) представља модел обичног америчког града. Међутим, тај град неће бити тако обичан јер ће се користити за развој нове технологије која ће обликовати будућност урбане средине.

Шема вриједна милијарду долара ће служити за спровођење експеримената у области транспорта, изградње, комуникације и сигурности.

ЦИТЕ ће обухватити и специјализоване зоне за развој нових облика пољопривреде, енергетике и третман воде.

Визија овог пројекта је окружење у којем ће се тестирати нови производи, услуге и технологије, али без узнемиравања свакодневног живота људи.

Без бриге о људској популацији, могућности производње и тестирања су бескрајне.

У плану су тестирања возила без возача на осјетљивим путевима, изградња кућа које су отпорне на природне катастрофе и опремљена најнапреднијом технологијом. Такође ће бити тестирани и алтернативни извори енергије попут торијума.

Вјерује се да ће овакав град привући велики број клијената из јавног и комерицијалног сектора, укључујучи и владине организације, академске институције и неке од највећих светских технолошких компанија.

Изградња ће почети ове, а град би могао да буде оперативан већ 2018. године.

(ЦНН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сацекај

07.10.2015 06:49

Сто га граде,нек' мало сацекају,бице код нас пустих градова колико ти воља...

ОДГОВОРИТЕ