Анализа: Ко је трошио најпаметније, а ко се узалуд расипао?!

Шта би се десило кад бисмо упоредили резултате тимова и њихову вредност?

Фудбал 09.10.2015 | 08:00
Анализа: Ко је трошио најпаметније, а ко се узалуд расипао?!

Огромна већина себи не би дозволила да уопште доведе под сумњу умеће Жозеа Муриња, али његови противници рећи ће да је после сензационалног успона на европски трон са Портом имао ту срећу да је увек водио најбоље тимове у земљама у којима је радио. Дилема која чини се нема дефинитиван одговор, али на основу почетка нове сезоне у Премијер лиги јасно је да португалски стручњак никада није био у оваквој кризи резултата. Занимљива анализа Института за спортске студије (ЦИЕС) у Нојштелу понудила је још један аргумент у корист тезе да је Мурињо овај пут изгубио компас.

ЦИЕС је наиме упоредио резултате клубова са вредношћу њихових тимова. Примера ради, Бајерн је убедљиво најскупљи у Немачкој, такође је и први на табели што значи да то и није посебно изненађење. Не колико рецимо пласман Инголштата, клуба чија је екипе друга најјефтинија у Бундеслиги, на шесто место - 11 степеника изнад позиције која јој је била “намењена“ на основу буџета, тачније висине обештећења исплаћеног за играче.

Е у тој категорији Челси је, уз Олимпик из Марсеља, најгори међу учесницима пет најјачих лига Европе, пошто има трећи најскупљи тим у Енглеској, иза Манчестер Ситија и Манчестер јунајтеда, а заузима тек 16. место на табели Премијер лиге?! Тек нешто боље стоји Јувентус, највреднији тим и тек 12. на табели првенства Италије. У Шпанији је највише подбацио Реал Сосиједад Дејвида Мојеса (-11), а у Немачкој Хановер и Штутгарт (-8).

Ако пак пажњу усмеримо на оне којима пред почетак сезоне нису даване велике шансе прво што упада у око је повратник у француску Лигу 1 Анже са пласманом чак 17 места од оног који му се, да се тако изразимо, предвиђао, а похвале заслужују и Лестер Сити (+12), Еибар (+10), поменути Инголштат (+11) и Кјево (+8).

Како то изгледа по лигама погледајте у графикону ЦИЕС-а. Ливерпул, Валенсија, Севиља, Монако, Борусија Менхенгладбах, Милан, Наполи... Сви они би требало да се замисле.

Наравно, тек је почетак сезоне. Рачуни се своде тек у мају и свако има времена да поправи, па и поквари утисак са старта.

Коментари / 0

Оставите коментар