Бабовић: Недостаје нам спортске културе!

Капитен Партизана објаснио шта је изазвало непримерену реакцију по завршетку меча са Чукаричким.

Фудбал 07.10.2015 | 17:00
Бабовић: Недостаје нам спортске културе!

Ужасно вече за Партизан, а изузетно потресно за Стефана Бабовића. Капитен црно-белих, који је од почетка сусрета са Чукаричким трпео увреде дела публике, на крају је означен као један од главих криваца са четврти првенствени пораз тима који предводи, па је са стадиона испраћен повицима:

„Стефане, одлази“.

То је од њега тражио исток здања у Хумској 1, несвестан чињенице да се права драма одигравала заправо на западу, где је и почео вербални сукоб између искусног везисте и појединца, чија тематика, према речима самог Бабовића, није фудбал. Ни спорт.

У изјави за МОЗЗАРТ Спорт, Стефан Бабовић је појаснио шта је изазвало његову реакцију за коју, сам каже, не тражи оправдање. Само разумевање.
„Све је почело у финишу утакмице, приликом извођења слободног ударца искоса са десне стране наших напада у другом полувремену, дакле, ближе западној трибини. Одатле сам чуо повике: „отели су ти оца, отеће ти и дете“. Нисам могао да верујем шта чујем. Поново је то шест пута. Експлодирао сам, јер је отмица мог оца најгора ствар која ми се десила у животу. Окренуо сам се према гледаоцу, а он гестовима руку алудирао на мог сина. „Изгорео“ сам. Једноставно, после тога нисам могао да се суздржим, па је по окончању меча дошло до сукоба, јер се са истог места вређање на рачун моје породице наставило. А то не могу и нећу да дозволим“, у даху је испричао Бабовић за наш портал.

Све што је урадио после тога представља, рекло би се, реакцију човека под тензијом. А урадио је оно што навијачи не праштају. Показао им је средњи прст. Онима на истоку, који га већ дуго имају „на зубу“.
„Ја разумем критику и први сам за њу. Нити тражим оправдања за пораз, нити ћу то икад чинити. За игру можете да ме вређате, такође, али породицу... Њу ми не дирајте. Изнервирало ме то какво смо друштво. Људи, па није ово 1991. година, нисмо у рату. Не знам, заиста, одакле људима та инспирација да мрзе. Због чега? Због лоше партије? Људи моји, па ово је спорт. Једном добијеш, други пут изгубиш. Мени се чини да је ово већи проблем од спорта. Да је речо социолошком феномену, који показује какво смо друштво. Заиста се питам одакле љутима порив за мржњом“, додаје Бабовић.

Капитен Партизана који је био један од најбољих појединаца на претходне три утакмице (Рад, Вождовац, Аугзбург) вечерас је пропустио прилику да у 80. минуту дуела са Чукаричким реализује једанаестерац и тако спаси екипу пораза. У том детаљу ваља тражити само део одговора на питање због чега је навукао гнев публике, јер проблеми између Стефана и истока нису од јуче.
„И ја то знам. И научио сам с тим да се борим и носим. Није проблем ни кад ми звижде, али, пазите сад ово: кад освојимо титулу пребацују нам „што ништа нисте урадили у Европи“, а кад у Лиги Европе победимо два ривала која су финансијски јача од нас, онда кажу: „пусти Европу, хоћемо титулу“. Можда нам недостаје мало више објективности и спортске културе.“

У том смислу, Стефан Бабовић је за наш портал испричао анегдоту са гостовања у Баварској прошле седмице.
„Играли смо проитв Аугзбурга и победили екипу која је минулу сезону Бундеслиге завршила на петом месту. Дали смо јој три гола. Замислите како је навијачима Аугзбурга било у тим тренуцима. Вероватно су мислили „ко су ови Срби што су нас добили“. А на крају тог меча њиховим играчима ни реч придике, ниједан звиждук. Напротив, цео стадион је устао и апладурао им. То је та спортска култура која нама недостаје. Наравно да ово вечерас није било за аплаузе, али...“, закључио је Стефан Бабовић разговор за МОЗЗАРТ Спорт, ниједног тренутка не променивши боју гласа, иако би то, после свих дешавања у Хумској 1, било очекивано и разумљиво.

Коментари / 0

Оставите коментар