Невјероватно! Лига од само три клуба у Српској?!

Вијест "за Риплија" односно "вјеровали или не": У Републици Српској постоји фудбалска лига, тачније Регионална лига - група "Југ" у којој се такмиче само три клуба, али из чак два Подручна савеза - Источног Сарајева и Требиња!

Фудбал 09.10.2015 | 22:00
Невјероватно! Лига од само три клуба у Српској?!

Иако је километража поприлична од Источног Сарајева до Херцеговине, на том дијелу Републике Српске не постоји много фудбалских клубова, али у сезони 2015/16 такмиче се само три екипе!

На почетку сезоне, требало је да их буде седам, али су бројни тимови због лоше материјалне ситуације редом кренули да иступају из такмичења.

Најприје је одустао билећки Херцеговац, потом Жељезница из Трнова, а након ње и Рудар из Миљевине, да би се посљедња повукла Стакорина из Чајнича, па је "књига спала само на три слова".

Остали су још Романија из Пала, невесињски Вележ и прошлогодишњи шампион Рудо из истоименог градића!

Спортски директор актуелног шампиона Регионалне лиге - група "Југ", екипе Рудог, Владимир Брадоњић у изјави за МОНДО је нагласио да је фудбалска лига са три клуба потпуно апсурдна.

"Код нас, као у свему, није се на вријеме приступило анализи од стране Подручних савеза Источно Сарајево и Требиње, али и од стране ФС РС као кровног Савеза, па смо сад дошли до ове катастрофалне ситуације. Вјерујем да ће нам се људи смијати уколико шампионат буде настављен", рекао је Брадоњић.

Бојан Савић, предсједник Вележа из Невесиња, који је прошле сезоне наступао у Другој лиги РС, подвукао је да је клуб ове године направио реорганизацију у управљачкој структури, која је довела неке спонзоре у намјери да подигне спорт у Невесињу на виши ниво.

"Ушли смо у реконструкцију руководства овог љета и организовали оснивачку скупштину подстакнути жељом привредника да се покрене спорт и ФК Вележ подигне на виши ниво. Сад кад нам треба једно нормално такмичење, ми се налазимо у овој ситуацији. Нашли смо спонзоре да се побошња инфраструктура на стадиону, а онда из лиге иступе четири клуба. Како да сад играмо? По неком петокружном систему", изјавио је Савић.

Према његовим ријечима овакву врсту проблема мораће што хитније да рјешава Фудбалски савез РС.
"ФС РС мора да поведе више рачуна о Херцеговини и Сарајевско-романијској регији. Савез мора да пронађе неки модус да и овај дио РС обезбиједи квалитетне услове за опстанак спортских колектива. Требала би услиједити озбиљна анализа".

Слично мишљење има и секретар Романије Радомир Павичевић, који је апострофирао да проблеми у спорту у овом дијелу Републике Српске нису од јуче, нагласивши да је бесмислено разговарати да ли првенство треба бити настављено.

"То је агонија која траје већ дуги низ година, али никад није било овако да имамо само три тима. Али, како ће клубови опстати и такмичити се кад од локалне заједнице преко подручних савеза па до ФС РС не добијају никакву помоћ. Зар је фудбал само три клуба? Ово је дно дна", изјавио је секретар паљанског клуба.

Родољуб Петковић, генерални секретар Фудбалског савеза РС, свјестан је тежине проблема с којима се суочавају клубови у овом такмичењу, али сматра да би уз мало бољу организацију и менаџмент и Група "Југ" могла да има више екипа.

"Савез је урадио колико је могао, поједине општине нису биле у могућности да исплаћују клубовима новац за одлазак на гостовања па су иступили из лиге. Министарство породице, омладине и спорта РС с овако малим буџетом (око милион марака на више од 950 клубова) не може да помогне, али сам увјерен да су клубови уз мало бољу организацију ипак могли да наставе такмичење", истакао је Петковић за наш портал.

На наше питање има ли уопште смисла играти такво такмичење, Петковић је додао да неће бити само три, већ четири клуба.

"Добили смо увјеравања да ће поред Романије, Вележа и Рудог наступити и Фудбалски клуб Подграп из околине Пала", додао је Петковић.

Међутим, незванично смо сазнали да ФК Подграп ипак неће бити четврти клуб у лиги јер још није регистрован у тамошњем суду, а за ту процедуру је неопходно више времена, а такмичење је већ почело и одиграна су два кола.

Петковић је још нагласио да ФС РС чини све што је у његовој моћи да унаприједи фудбал и сва такмичења и с тим циљем је у понедјељак потписан спонзорски уговор па ће се у Српској играти са данским лоптама "Селект".

"Настојаћемо да у наредном периоду доведемо још неке спонзоре, како би помогли рад клубова, а ускоро би требао да услиједи уговор са спонзором око медицинских помагала који су неопходни за одигравање утакмица. Дакле, све оно што је потребно љекарским екипама на мечевима. А од наредне сезоне, услиједиће лиценцирање свих фудбалских клубова од Прве лиге РС па према нижим такмичењима како би се увео ред по узору на Премијер лигу Босне и Херцеговине. Наравно, са нижим критеријумима. Суштина је да код нас клубови преживљавају највише захваљујући великом ентузијазму појединаца, који су велики љубитељи ове игре".

Подсјетимо, у Српској постоје и Регионална лига, група "Запад" (ПФС Бања Лука, ПФС Приједор, ПФС Градишка), Регионална лига, група "Центар" (ПФС Добој) и Регионална лига, група "Исток" (ПФС Бијељина), које све броје по 14 клубова.

А група "Југ" само три...

Коментари / 0

Оставите коментар