Годишњица страдања српских бораца

Снаге такозване Армије БиХ су 3. октобра 1994. године у мјесту Чакле у Трнову опколиле санитет и команду и убиле 21 невино лице. Чланови Општинске борачке организације “Илиџански борац” из Источне Илиџе и породице погинулих окупили су се на мјесту страдања, да би жртвама одали почаст.

Република Српска 06.10.2015 | 15:59
Годишњица страдања српских бораца

„Времена су тешка, а за мог сина, инвалида од 38 година, још тежа. Он све ово не може да преживи. Прошла је 21 година, а немам ништа и ништа нисам добила. Живим јако тешко, руке су ми у ранама. Радим за врећу брашна, а лијек за сина кошта 500 КМ мјесечно. Ја за то морам зарадити и никоме се не жалим“, истиче Невенка Чанчар, супруга погинулог борца.

„Како вријеме пролази све је теже. За овај злочин још нико није одговарао и ко зна да ли ће икад одговарати, али се надам да ће људи који су починили злочин макар одговарати пред Богом“, каже Зорица Кнежевић, кћерка погинулог борца.

Приоритет Борачке организацје је да запосли дјецу погинулих бораца који су живот дали за стварање Републике Српске.

„Већ је 20 година прошло. Мајке и очеви страдалих синова су поумирали и дали кости за темеље Републике Српске, али хајде да се одужимо њиховој дјеци. У општини Источна Илиџа има 70 дјеце погинулих бораца која нису запослена. Држава мора да ријеши проблем и та дјеца морају да буду приоритет“, поручује Горан Шеховац, предсједник Општинске борачке организације “Илиџански борац”.

На мјесту страдања још није постављено спомен-обиљежје са именима погинулих, а Борачка организација има у плану да то учини до сљедеће годишњице обиљежавања страдања у Чакли.