Руси посустају, нешто ће се десити с нафтом

Цене нафте су током данашњег трговања у Азији порасле, уочи објављивања извештаја о залихама комерцијалне нафте у САД.

Свијет 06.10.2015 | 14:20
Руси посустају, нешто ће се десити с нафтом

У преподневној трговини у Азији, цена америчке "лаке" нафте за испоруке у новембру порасла је за 11 центи, на 46,37 долара, док је сирова нафта "брент" за новембарске испоруке коштала 18 центи више, односно 49,43 долара по барелу, преноси Франс прес.

Америчко министарство за енергетику ће сутра објавити недељни извештај о залихама нафте, што ће пружити бољи увид у погледу тражње у највећој светској економији.

Према проценама аналитичара који су учествовали у Блумберговој анкети, извештај ће вероватно показати да су залихе комерцијалне нафте порасле за два милиона барела у недељи закључно са 2. октобром, указујући тако на пад тражње.

Скоку цена нафте су допринеле и медијске спекулације да је Русија вољна да разговара о презасићености глобалног тржишта које врши притисак на цене "црног злата".

"Пад цена нафте на овај ниво и њихово задржавање на томе дужи временски период дефинитивно погађа водеће произвођаче нафте, укључујући Русију", изјавио је аналитичар сингапурске компаније Филип фјучерс, Данијел Анг, и додао да ће повратак иранске нафте повећати глобалне залихе за милион барела дневно.

Економске санкције које је запад увео Ирану ограничиле су извоз нафте те земље, али би испуњавање услова из кључног споразума Техерана и шест западних сила о ограничавању иранског нуклеарног програма могло донети укидање санкција тој земљи.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

возач

06.10.2015 12:24

Срамота је да је цијена барела 45 УС$ а цијена литре бензина 2.05КМ! Ови бандити нас пљачкају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.10.2015 13:14

Ко те је питао ста? Битно је да је Леми добар и да се његова екипа нада да це да зиви 100 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дизел

06.10.2015 13:24

Јесте цијена нафте пала али је порасла цијена долара у односу на еуро а самим тим и на КМ сто знаци да је потребно по садсњем курсу издвојити висе марака за барел нафте него када је цијена нафте била 60 долара а курс 1.5 км.

ОДГОВОРИТЕ