Човјек не може да преживи на Марсу

Недавно откриће воде на Марсу улило је наду човечанству да је колонизација Црвене планете остварив циљ. Међутим, наука не мисли тако...

Занимљивости 06.10.2015 | 10:00
Човјек не може да преживи на Марсу

Престижни амерички магазин „Тајм“ објавио је инфографику која приказује да Црвена планета и није толико гостољубива према људима. Водећи се научним чињеницама, лист пише да иако настањивање Марса није недостижан сан, човечанство се не сме заваравати око тога колико је у ствари „четврти камен од Сунца“ смртоносан по људе.

Први од седам разлога због којих би живот на Марсу био ризичан јесте радијација. Наиме, на Марсу постоје две врсте радијације које би озбиљно утицале на човека у дугорочним мисијама.

Једна су соларне енергетске честице (СЕП), а друга галактичко-космички зраци и обе врсте радијације су велики проблем за људе. Пут на Марс који би трајао 180 дана изложио би астронауте радијацији 15 пута већој од годишње дозвољене за раднике у нуклеарним постројењима.

Други врло озбиљан проблем је температура: просечна температура на Земљи је око 14 степени Целзијуса, док је просек на Марсу - 63 степена - неподношљиво хладно!

Поред хладноће, ни ваздух нам не иде у прилог. Атмосфера Марса састоји се 96 одсто од угљен-диоксида, што је поприлично отровно за људе. Такође, како гравитација на Марсу износи 38 посто Земљине, људски скелетни, мишићни и кардиоваскуларни систем би полако почео да се распада. Уз то, нисмо сигурни да ли бисмо тамо пронашли паразите смртоносне по наш организам.

Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неко

06.10.2015 09:49

То це се десити само је питање времена. Када се све узме у обзир има га колико хоцетеприје 500 година нисмо повезали нас планет за следецих 500 ко зна ал јесте релано и могуце да се у том периоду и деси

ОДГОВОРИТЕ
Name

yеди

06.10.2015 10:42

Успоставља се директна линија Аеродрум Требиње ,сјеверни пол -Марс преко Гламоца и Остреља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.10.2015 10:45

Услови за живот: - вода (можда), - атмосфера са кисеоником и повољним притиском (нема), - стабилна осовина ротације (нема), - магнетно поље (нема и неће имати) - и још много тога (нема и неће бити)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вода на Марсу

06.10.2015 19:26

Да ли то могуце пити или не? Марс је за авантуристе и романтицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дасе деси

07.10.2015 21:35

Јао кад би ови наси политицари отисли на Марс ја зивота нама народу, а и њима, мгли би вјецито бити на власти.