Анализа - видео: А све је почело са Радишом Илићем...

Андерлехт је шампион света у промашеним пеналима! Нестварне бројке великана из Брисела у учинку са креча...

Фудбал 07.10.2015 | 14:20
Анализа - видео: А све је почело са Радишом Илићем...

Цео свет је чуо о несвакидашњим детаљима са меча Андерлехт - Мехелен (1:1) у недељу увече, када је домаћин промашио чак три једанаестерца, тачније прославио се ветаран на голу Жан-Франсоа Жиле, а сада је дефинитивно јасно да је славни белгијски клуб шампион света у промашајима са беле тачке.

Можда би поједини клубови убудуће могли да размисле па да чешће обарају фудбалере Андерлехта у шеснаестерцу у изгледној шанси, јер од играча из Брисела тешко да има тим који горе изводи најстроже казне.

Проклетство са беле тачке прати фудбалере Андерлехта већ пуних пет година, а зачарао их је Србин, Радиша Илић, некадашњи голман Партизана, којег из пет покушаја, три пута нису успели да савладају у плеј-офу за Лигу шампиона. Црно-бели су се преко беле тачке домогли европске елите те летње августовске вечери у Бриселу, а ваља истаћи да је те сезоне, дакле 2010/11, Андерлехт имао десет реализованих и четири промашена једанаестерца.

Карактеристично за ту сезону је да су све панела фудбалери Андерлехта промашили у Лиги шампиона и Лиги Европе, док су на домаћој сцени били прецизни свих осам пута, колико им је пенала досуђено.

Сезону касније, 2011/12. нападачи Андерлехта били су још непрецизнији, па су чак шест пута промашивали најбољу шансу за гол која може да се добије у фудбалу. Девет пута су погађали, а занимљиво да је две најстроже казне те сезоне промашио Србин Милан Јовановић и он је неславни рекордер Андерлехта.

Ипак, то није све, сезону касније видели смо најгори рекорд са беле тачке неког тима, који не постоји вероватно ни у аматерским лигама. Чак 25 пенала досуђено је за Андерлехт те године, а учинак фудбалера бриселског клуба са креча био је 12 погодака и чак 13 промашаја.

Сезона 2013/14. поново је донела високлу стопу промашених пенала за славни клуб. Од укупно досуђених 13, шест је остало нереализовано, а опет је у непрецизности предњачио Србин, Александар Митровић, који је промашио чак три пута, а само је једном погодио.

Ништа прецизнији фудбалери Андерлехта нису били ни прошле сезоне. Девет пенала им је досуђено, пет су реализовали, четири промашили, па и не чуди што се негативан пелцер пренео и на старту ове. Видели смо против Мехелена у недељу увече да их прати неки малер, јер нису никада до сада у регуларних 90 минута промашили чак три пенала, а од укупно пет досуђених ове сезоне, чак четири нису искористили.

Све укупно, од сезоне 2010/11. и елиминације од Партизана, Андерлехт има скор од 44 реализованих и 37 промашених једанаестераца, а како их ове сезоне прати озбиљан малер, мождфа би могли да размисле и да угосте садашњег тренера голмана црно-белих Радишу Илића на некој од наредних утакмица и тако затворе малерозан круг, који им је управо он отворио када је зачарао гол летње августовске вечери на стадиону "Констант Ванден Шток”.

Коментари / 0

Оставите коментар