Видео - На данашњи дан: Драженових 112 лаких комада!

Пре тачно 30 година, 5. октобра 1985. године, Дражен Петровић поставио је рекорд по броју датих кошева на једном мечу!

Кошарка 05.10.2015 | 22:45
Видео - На данашњи дан: Драженових 112 лаких комада!

На дашањи дан пре тачно 30 година, у првом колу државног шампионата Југославије у кошарци у сезони 1985/1986 Дражен Петровић забележио је рекорд по броју постигнутих погодака који вероватно никада неће бити оборен.

Кошаркаш Цибоне је уписао чак 112 поена у високој победи против Олимпије (158:77).

Велики Дражен, један од најбољих европских кошаркаша свих времена, био је наоштрен да на том мечу сруши рекорд до тада неприкосновеног Радивоја Кораћа. Чувени Жућко, кошаркаш ОКК Београда, је 1962. године у победи над екипом Младости из Загреба уписао 74 поготка.

Двадесет три године касније Дражен је успео да обори тај рекорд већ у 24. минуту меча, на којем је укупно остварио шут из игре 40/60, уз шут за три 10/20.

Истина, Дражену је посао био донекле олакшан, будући да је због грешке тадашњег секретара Олимпије Радована Лорбека, који је закаснио са регистрацијом играча, против Цибоне морао да изађе на терен тим из Љубљане састављен од кадета и јуниора.

Ипак, то не умањује надахнуту партију Петровића, који је од првог минута био наоштерн да испише историју. Иако на том мечу нису биле присустне ТВ камере, нешто више од 2.000 гледалаца у загребачком Дому спортова једино је уживо посматрало "шоу једног човека".

Многи од њих тврде да су чули како је Дражен недуго након почетка меча тренеру Жељку Павличевићу рекао да ће искористити јединствену прилику да постави нови рекорд.

Публика је сваки поен Петровића прослављала веома бучно, а поједине кошеве које су постизали остали играчи Цибоне пропратила је звиждуком. Желели су да само Дражен погађа.

А он је напунио кош Олимпије до врха и створио кошаркашку причу која се и данас препричава...

Коментари / 0

Оставите коментар