СзП остаје у Савјету министара БиХ

Извршна власт у Федерацији БиХ још увијек није формирана, а ових дана посебно се спекулише о реконструкцији Владе Федерације БиХ и Савјета министара БиХ. Став најутицајније бошњачке странке у БиХ је јасан: СДА остаје привржена Савезу за промјене на државном нивоу.

Босна и Херцеговина 05.10.2015 | 17:00
СзП остаје у Савјету министара БиХ

Ове седмице унутарстраначки органи Странке демократске акције (СДА) одржаће сједнице на којим ће бити предочени резултати преговора са неколико политичких странака, између осталих и Савезом за бољу будућност (СББ) о формирању коалиције на нивоу ентитета Федерација БиХ.

Генерални секретар СДА Амир Зукић казао је како ће органи странке кроз дискусије заузети најоптималнији, најконкретнији и најефикаснији став у вези с начином функционисања власти у наредне три године како би се започети процес реформи завршио.

"Евидентно је да су се ствари у БиХ помакле и да иду ка бољем", рекао је Зукић.

Шеф Клуба Странке демократске акције у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Асим Сарајлић недавно је изјавио како са новим коалиционим партнерима из ентитета ФБиХ може разговарати и о квоти на државном нивоу, али како се СДА неће одрећи Савеза за промјене.

То је покренуло нагађања да би СББ, на чијем челу се налази Фахрудин Радончић, могао замијенити Демократску фронту Жељка Комшића.

Зукић истиче како СДА никада није никога тјерала и склањала из власти, те да је Демократска фронта из Владе Федерације БиХ сама изашла.

"Дијалози унутар органа власти требају да се воде на сједницама, а не слањем саопштења и ставова медијима путем којих се шаљу поруке колегама из власти. Мислим да то није функционалан начин рада", рекао је Зукић.

Он додаје да је СДА опредијељена за Савез за промјене у Савјету министара БиХ с обзиром на то да је Савез за промјене до сада показао да је опредијељен за европску БиХ.

"У БиХ само политички неуки људи могу вјеровати да се само једном народу може правити добро", казао је Зукић.

Зукић није хтио ни потврдити, а ни искључити могућност искључивања Демократске фронте из Савјета министара БиХ.

"Нећемо никога тјерати. Ако неко осјећа да му је ту тијесно и да не може дјеловати, то је већ његов проблем, а не проблем СДА", закључио је Зукић.

Симболично је да је недавно и замјеник министарке одбране БиХ, Емир Суљагић (ДФ), изјавио медијима како сматра да Демократска фронта треба изаћи из власти на свим нивоима.

Подсјећамо, власт у Федерацији БиХ у кризи је од дјелимичног изласка Демократске фронте из Владе Федерације БиХ.

Извор: Кликс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вријеме курве, фукаре и будале

05.10.2015 19:31

Човић је истакао да је улазак Радончића у власт државни интерес. Која изјава! Ако је и од Ћовића, превише је.

ОДГОВОРИТЕ