Дневно увозимо 6,5 милиона КМ хране

Декан Пољопривредног факултета у Бањој Луци Никола Мићић сматра да би пољопривредне науке требало да имају значајнију примјену у друштвеној заједници, наводећи да се у БиХ дневно увози храна вриједна 6,5 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 05.10.2015 | 16:50
Дневно увозимо 6,5 милиона КМ хране

"То је на годишњем нивоу око двије милијарде КМ. Због свега тога смо суочени са масовним егзодусом људи у потрази за храном", рекао је Мићић на свечаном пријему за бруцоше Пољопривредног факултета у Бањој Луци.

Он је подсјетио да је највећи "егзодус" људи због глади забиљежен 1849. године, када у Ирској двије године заредом није родио кромпир. Мићић каже да је тада 750.000 људи умрло од глади, док их се два милиона иселило у Америку.

Мићић је навео да су питања хране, глади, биодиверзидета, очувања животне средине, агрохемикалија и екологије питања на која одговор треба да дају пољопривредне науке.

Он је рекао да је Пољопривредни факултет у Бањој Луци високошколска установа са највећим бројем научних радова, три цикулса студија, 40 професора у сталном радном односу од којих су 23 магистрирала на престижним универзитетима у Европи.

Свечаном пријему су присуствовали професори и студенти Пољопривредног факултета у Бањој Луци, те угледни научни и јавни радници.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар