Партизан прославио 70 година постојања!

Спортско друштво и фудбалски клуб Партизан прославили су 70. рођендан свечаном академијом у Народном позоришту у Београду.

Фудбал 05.10.2015 | 15:00
Партизан прославио 70 година постојања!

Председник фудбалске секције Зоран Поповић је у обраћању окупљенима рекао да је Партизан за седам деценија превазишао очекивања својих навијача.

"Партизан је израстао у појаву која опстаје мимо свих идеологија, политика, држава и режима који су долазили и пролазили на нашим просторима. Партизан је био и биће јачи од свих и од свега. Партизан је постао сублимација љубави према спорту, надметању, вештини, младости, синоним за радовање, повремену тугу. Партизан је постао дефиниција спорта у његовом најчистијем извору", рекао је између осталог Поповић.

Он је казао да Партизан иде у корак с временом и да се "мења да би остао исти".

"Име Партизана раширило се као вирус и заразило милионе љубитеља фудбала. Приврженост црно-белима је болест од које се оздрављује, која продужава живот, којој нема лека, нити га ико жели и тражи", истакао је Зоран Поповић.

Након његовог обраћања одржана је представа у режији Драгана Бјелогрлића, члана Управног одбора црно-белих, коме је на сценарију помагао такође члан УО Ненад Јанковић (др Неле Карајлић). Глумили су Предраг Ејдус, Ненад Јездић и син Драгана Бјелогрлића, Александар. Њих су на бини пратили оркестар Народног позоришта, као и група ЈНА.

У представи је приказана историја Партизана, кроз причу три генерације навијача. Посебно су истакнути први тим Партизана из 1945. године, прва утакмица Купа шампиона против Спортинга, генерација "Партизанових беба", која је 1966. играла финале Купа шампиона против Реал Мадрида. Из те генерације Партизана, свечаности су присуствовали Мустафа Хасанагић, Владица Ковачевић и Иван Ћурковић, који су поздрављени великим аплаузом.

Поред свих успеха и победа Партизана, у представи је поменут и пораз од Хајдука из Сплита од 6:1, затим период када су црно-бели 10 година били без титуле, али и тренутак када је Партизан предвођен Момчилом Вукотићем титулу вратио у Хумску.

Из новије историје, ова прича црно-белих није могла да прође без Лиге шампиона и садашњег капитена Саше Илића, коме су саиграчи отпевали песму "Ја бих да игра још мало".

Крај представе су обележи омладинци Партизана, који су представљени као генерација која ће освојити Лигу шампиона, а представа је завршена песмом "Добро памтим све", коју су певали заједно група ЈНА и Ненад Јанковић.

Међу бројним гостима, на свечаности су били министар спољних послова Ивица Дачић, председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић, први човек спортског друштва Партизан Душко Вујошевић, као и велики број садашњих и бивших спортиста и функционера.

Коментари / 0

Оставите коментар