Додик пренио највише надлежности на БиХ

Средином 1998. године, у вријеме првог Додиковог мандата легализоване су заједничке таблице, застава и грб БиХ, а заједнички пасоши и Гранична полиција 2000. године.

Босна и Херцеговина 05.10.2015 | 13:22
Додик пренио највише надлежности на БиХ

Милорад Додик, који највише у јавности етикетира друге политичаре за пренос надлежности Републике Српске на БиХ, током својих мандата највише је радио на томе. Средином 1998. године, у вријеме првог Додиковог мандата легализоване су заједничке таблице, застава и грб БиХ, а заједнички пасоши и Гранична полиција 2000. године.

У мандату СНСД-а вршена је припрема укидања Војске Републике Српске која ће 2006. године бити интегрисана у Оружане снаге БиХ. У припремама на укидању активно је учествовао Додиков минисатар одбране генерал Манојло Миловановић. У то вријеме делегације из Министраства одбране Републике Српске биле су гостујуће у базама НАТО-а. Из страха да не буде ухапшен на неком од европских аеродрома, Миловановић је предвођења делегација препустио пуковнику Драгану Јеличићу.

Средином 1999. године Република Српска је прекинула платни промет са Србијом, а економисти су тврдили да је привреда Републике Српске због тога забиљежила губитак од 20 одсто. Истовремено је у Републици Српској конвертибилна марка постала једино средство плаћања.

Такође, СНСД је потписао Споразум којим су ентитети преузели обавезу исплата пензија за све кориснике са територије Републике Српске. Касније је Влада Републике Српске настојала доказати да пензије треба исплаћивати тамо гдје су зарађене (ФБиХ), што и јесте универзално правило, али је у супротности са потписаним споразумом. Изасланик Додикове Владе учествовао је у радној групи за формирање Суда и Тужилаштва БиХ. Тада је направљен Приједлог закона о Суду БиХ, али није прошао јер је СДС одбио га подржи.

Жељко Мирјанић, актуелни предсједник Клуба посланика СНСД-а у НС Републике Српске, након избора 2000. године постао је копресједавајући Представничког дома Парламента БиХ, и учествовао у изгласавању Закона о Суду БиХ. СДС, који је гласао против, поднио је апелацију Уставном суду БиХ, који је прегласавањем утврђено како је закон уставан.

Уставни суд БиХ је у јуну 2007. године објавио одлуку да је дотадашња химна Републике Српске "Боже правде" неуставна. Иста судбина задесила је и грб Републике Српске. Због изгубљених ових ингеренција Републике Српске, Додик, као премијер Републике Српске, није реаговао.

Додиков СНСД је такође у Представничком дому Парламена БиХ 2002. године гласао за формирање прве полицијске агенција на државном нивоу СИПА-е, која је 2004. године добила полицијска овлаштења.

(СБ)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Милос

05.10.2015 11:26

Нико веце зло Републици Српској није нанио него Милорад Додик!Вријеме це све показати!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

05.10.2015 12:05

Додик је један господин који зна ста ради. Народи у БиХ су зло јер су поглупи.

Name

Ахмет

05.10.2015 12:30

Да сте браћо Срби рахметли Алију Изетбеговића изабрали за предсједника неби вас оволико упропастио. Стара пословица у нашим народима је "Нико те неможе упропастити као твој рођени". Ја незнам имали ико на овом свијету да нас спаси од ових наших спаситеља. Уништише нас као расаду !

Name

ДДД

05.10.2015 12:52

КАО НАЈГОРЕ СТО ЈЕ ДОДИК УЦИНИО:ПРОДАО ЈЕ БРЦКО И ТАКО ПРЕПОЛОВИО РС НА 2 ДИЈЕЛА!ТО ЈЕ НАЈВЕЦЕ ИЗДАЈНИСТВО ОД РАТА ДО ДАНАС!

Name

Зоран

05.10.2015 13:56

Све сто је предао нецему вриједи и несто ради. Сто је остало под његовом контролом је пакао. Ентитети морају усутупити све имало озбиљније ингеренције јер обезврједјују све сто стигну.

Name

РеЗеко

05.10.2015 18:57

Јесу поглупи, посебно они сто су гласали за додика, а замисли колико си ти глуп кад казес да је господин.

Name

Илија

05.10.2015 19:21

па то му је најбоље сто је до сада уцинио!

Name

Бег

05.10.2015 11:29

Воли он своју дрзаву Босну и Херцеговину само мало се претвара и додворио десници у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

птица на грани

05.10.2015 11:32

Све тацно.Само луд и тотално блесав неце ово потврдити.По мени од свега је горе сто су унистили зивоте људи,понизили и ојадили до крајњих граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

05.10.2015 11:32

Једно је пренос надлезности на ниво БиХ и ту је вјерујем Додик био онај који је готово све пренио,али оно друго,вазније,колико је Додик својом политиком и пљацком са тајкунима нанио стете Републици српској!? О томе говори униставаје институција,система,пљацке,тајкуни,Бобар банка,Бирац,Боска,Рафинерија,Миле Радисиц,Никола Тесла,Вуциниц,Андриц Град...итд. Република Спска је унистена изнутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

05.10.2015 11:33

Таблице на аутима СДС није дао да пише БиХ.Додик је то дозволио и прешутио чак и таxи таблице, гдје прекршен и устав БиХ, јер ни полиција нема засебно таблице и зна се ко то мозе имати у БиХ. Ово и опозиција треба упитат Додика, а и ове у Федерацији, и рјешење је само хапсити оне који крше устав БиХ можда није добар, а да се прмијени био би добар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живјела ЗОРА

05.10.2015 11:36

Јесте Додик гласао за формирање СИПЕ 2002, али није гласао да СИПА 2004 добије полицијска овлаштења, ко је за то гласао? Тиме је СИПА постала над полицијска институција у БИХ...Шта је са ОСОМ, Агенциом за кординацију полицијских тјела? Јел и то Додик? Оружане снаге па формиране гласовима СДС-а, не каже нико да није СНСД учествовао у томе. Дајте једном проговорите истину о свему... Пренос надлежности је и пад 13 западно крајишких општина 1995, је ли и то Додик, је ли Додик дао Добрињу 1996. Упрскао је око преноса јасеновачке грађе. Наравно и ДГС. Химна и Грб-највећа грешка је што је Република Српска од свог формирања копирала Србију, па јој узела и химну и заставу и грб, имамо сад своју химну, свој амблем и своју заставу, шта нам фали мало ли је. Ми нисмо остали без химне и грба, али остали смо без војске... Зашто? Крив Манојло, мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

05.10.2015 11:49

Немамо ми паре за војску ?

Name

Михаило Микћ

05.10.2015 13:06

Јадан је СРБски Народ заједно са Хрватима и муслиманима у БиХ. Њима су по наређењу М.З освајачи направили грб и заставу које не симболишу ни један народ. Да је било памети као што није најбољи грб за БиХ је двоглави бијели орао са круном који на својим грудима носи крст са четири с, хрватску шаховску таблу и муслимански полумесец. Заставу је требало направити из постојеће србске и хрватске тробојке које би биле обавијене зеленим ресама као бојом муслимана али и бојом слободе и независности. Све док не изумру бивши комунисти и њихова дјеца који су завадили народе бивше Југославије због својих личних интереса да би они могли тако да остану и даље на власти само сада под другим именом и националним симболима ни једном народу неће сванти и кренути на боље. Стварне промјене у садашњим "државама" бивше Југославије се могу очекивати тек после изумирања комуниста. Када комунистима буде смркло и када они као издајници свог народа оду на ђубриште историје где је њима припремљено мјесто од почетка тада ће народима некадашње Југославије сванути и они ће поново да живе заједно у миру и љубави не више као лажна браћа у лажном братству и јединству већ стварном пријатељству, јер "имати пријатеља вреднује је него имати брата" поготово брата Каинова соја. Прије тога не треба очекивати неке велике промјене, јер комунисти знају само попут пијавице и крпеља и други паразита да сишу крв из људи када се они за тијело залепи. Незнање народа и његова необавештеност и политичка неизграђеност омогућила је лоповима који нису глупи и зато за процењивање да се они наметну народу за вође као "политичари". Зато се без промјене народне свијести и одласком појединих политичара са власти ништа не постиже осим што "сјаше курте да узјаши мурте!"

Name

Зора кад зиви Миленко цркаје

05.10.2015 14:51

Ти сто прицас те глупости око СИПАе,и око Добриње немој да се глупирас.СИПА,ДГС и многе друге ствари Додик је у периоду од 1998 до 2000 договорио.Добрињу 4 и дио Добриње1 узели су федералци преко Американаца,без Додика али и без СДСа 2001 године.......Те зграде тај блок низе БЕСТа и трзнице,у рату је био нас.А у Дејтону је линија недефинисана остала.И на крају,због америцког притиска тај дио је предат Кантону Сарајево.....Тако да не млатис.Ако волис Косарца,Додика ,Мајкицеву,Далибора Трапару Љубису Цосица и кога све не немој правит глупости проваљујуци се и свјесно лазуци.

Name

Цуне

05.10.2015 16:30

Додик договорио за ДГС и СИПу а СДС гласао, како то коментарисати? Како коментарисати гасење слузбе дрзавне безбједности РС и формирање ОСЕ. Интересантно је кад је у питању Додик да је он преносио надлезности а кад је упитању СДС онда је био притисак медјународне заједнице. Ако је Додик договорио СИПУ 2004 засто јој СДС 2004 дате полицијска овластења и права да ради на цитавом територију БиХ. Ако је Додик 1999 дао Брко, 1996 СДС је дао Добрињу и својом политиком иселио народ из добриње. Не ваљају ни СДС ни СНСД. Двије несреце Републике Српске

Name

ре птица на грани

05.10.2015 11:52

Да је он водио бригу да му народ не буде гладан да ради да има доходак, да борци имају више врста олакшица за живот у својој РС и да им не отима стечена права не би било неки већи проблема, а овако све је у тој власти његовој народ доживио дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

топ

05.10.2015 11:53

Таблице посебно. Нико их није ни тражио, а он је рекао тада да их је дао онако "приде"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаа

05.10.2015 11:56

ОВАКО ЈЕ ПОТПИСАНА ГРАНИЧНА СЛУЖБА...Били у Америци Додик и Радишић (није Миле) него Живко. Тамо су договарали ко зна шта све. Прича Радишић да нису били заједно. Прво је био Додик код америчких службеника, а потом он. "Једне прилике се сретосмо, Додик излази, а ја улазим. Каже Додик, ја сам договорио, а ти потпиши. ја идем гледати кошарку... само ти Живко потпиши", ријећи су Радишића, који је у то вријеме био члан Предсједништва БиХ из РС, можда је тада био и предсједавајући. Чим смо ушли, наставља Радишић причу, мени одмах донијеше папир. "Ја нисма читао . Потписао сам како ми је премијер Доди и рекао",каже Радишић и додаје да је то било последњег дана посјете Стејт департменту. "Све је било у реду док нисмо дошли на аеродром, а тамо позив из Кабинета из Сарајева. Шефе јеси ли потписао да се успоставља гранична служба БиХ, америчка амбасада саопштила. Ја у чуду. Кажем нисам, демантујте то одмах...Улазим у авион. Стигао и Додик. Кажем му ја сам потписао што си ми рекао. Он одговара нека си... После се установило да је то био потпис о успостављању Граничне службе, а Додик након тога када смо се вратили каже што си потписао...Ово је била исповијест Живка Радишића на једној опуштеној кафи у његовом тадашњем кабинету у Бања Луци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

05.10.2015 12:01

Ма џабе вам сва та прича, не да народ свог кри*****ца. Он је најбољи син овог народа. Питајте оно г**** Кузмановића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејфо

05.10.2015 14:17

Залосно

Name

лоло

05.10.2015 12:05

Сутра народ да се пита, народ би Додика изабрао за директора СИПЕ, Шкрбића за главног инспектора, а Шпирића за директора Управе за индиректно опорезивање. То вам је тако. Овог пута није зафрканција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

05.10.2015 12:06

Свака част Додику он ради за дрзаву коју воли и не видим ту ниста спорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

05.10.2015 12:20

Није ово све! Али ми није јасна наса опозиција у РС из којег разлога цути о овоме или кад прица то износи млако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара пословица

05.10.2015 12:21

Једном дезертер и издајник, стално дезертер и издајник, само се претвара мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славко

05.10.2015 12:32

А Милиниц унио тел.у тузиластво и дописивао се. Несто сте га брзо склонили са страница портала. Дајте га јос мало да видимо како лазе. Е мој Босицу увалио си цовјека у затвор. У тој кафани гдје је он људима прицао,а ти пренио сада се газда за главу фата. Требо те је нбаци и реци ти све,а не да ти прислускујес ста људи прицају у кафани. Објавите демократе са бн ово ако имате петљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

05.10.2015 12:35

Заиста нисам знао да је Баја толики патриот своје Дрзаве БиХ а ми на њега дрвље И камење. Тако би сваки требао да се опходи. Баја за председника БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

05.10.2015 12:36

Додик и његова странка су 2005.године спроводили кампању Војско Вољно,а сада се тај дезертер појављује на прослави Крсне славе ВРС и србује...какав је то лицемјер..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

05.10.2015 12:40

Миралем Додик прави Босанцеро

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

05.10.2015 12:44

ДОДИК ЈЕ УВЕО И ДУПЛЕ ВЈЕРСКЕ ПРАЗНИКЕ ЗА МУСЛИМАНЕ, БОШЊАКЕ ИЛИ НЕКЕ ДРУГЕ НИ САМИ НЕЗНАЈУ КАКО ДА СЕ ЗОВУ. БАЈРАМИ И НЕКЕ ДРУГЕ ХЕФТЕ.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.зика

05.10.2015 13:07

Нека ти Знас како се зовес. Није Баја ниста уводио него свако има право да слави свој вјерски празник. Ако цес по томе у Муслимана су Два вјерска празника а код працославаца немозе се набројати.

Name

вс

05.10.2015 12:50

Брига Додика за РС њему су само паре у глави и где ста да украде клептоман је он народе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галилео

05.10.2015 13:10

Све тацно.За Ахмета-Ово сто Додик нама ради,радио је вама Лагумдзија у договору с истим....А то за Алију-исто смеце као и Радован.Камо лијепе срецр да смо сви изабрали економију умјесто национализма и подјела и ми и Босњаци и Хрвати.......Да смо се као људи договорили умјесто рата да смо изабрали економски уаједницки компромис и прпсперитет,сви би боље просли.Овако,сами криви сами се спрзили.Додик,Лагумдзија,Цовиц.....то је само слијед погресних догадјаја у БиХ.И погресних избора....Народ це имат када да се каје.БН молим вас објавите коментар мој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2015 19:44

Ти си најпаметнији коментар дао. Све су то иста говна, без изузетака, само сто је народ глуп па им пролази све. Касно це бити за кајање, јер цемо ускоро бити ко Сомалија.

Name

цикаго

05.10.2015 13:24

Опрости ми бозе ако он представља српство пљацкајуци сопствени народ додје ми да промјеним вјеру јер ме срамота оваквих Срба патриота који се бусају у прса а народ нема му ста једе омладина одлази .Сад су сви издајници једино он Србин......?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак

05.10.2015 14:45

Политицки дилетант и економски лаик, осим ако се ради о властитом дзепу. Политицар за цардак и сатора, за прасетину и добру сљиву, са добром дозом самоувјерења у властите племените намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

05.10.2015 14:50

Засто горе наведеном господину подизете рејтинг са овим и оваквим коментарима. Треба га једноставно игнорисати, а ако народ поново гласа и горе навени господин добије висе од 10 % гласова заслузили смо да нас све комплетно побије али брзо да се висе не патимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс али прави

05.10.2015 15:24

Па он је постављен да сруси РС.Сви знамо ко је радио са устасама да се створи 3.НДХ ентитет,ко је доводио папу у манастир гдје су поклана српска дјеца,ко се лизе са мудзахединима и нацистима. Па какве тај болесник има везе са РС!!!! Једноставно је ту да нас унисти и све прода. Неце Амери ваљда да га русе и воде рацуна како Срби зиве....нити им је то посао нити су за то плацени.Сами требамо издајнике похватати и народ да им суди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

05.10.2015 15:54

Нисам присталица ни СДС-а ни СНСД-а, али сви знамо да је пренс надлежности од 1999 до 2006 урадјен од стране међународне заједнице наметањем одлука. Сви знамо да су застава, новац, пасоси, суд, тузиластво, СИПА, таблице итд. наметнути. Бесмислено је причати о нечему на шта нико у РС није имао ни утицаја ни могућности да се супроставили. Поента је да данас када нема притиска међународне заједнице не долази до преноса надлежности и то добровољним путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.10.2015 17:54

Баш тако Митре, само што нису наметнуте од међународне заједнице, него се није могло чекати да се лопови сами договоре. Дејтон је само мала допуна/измјена устава РБиХ. Босна је суверена и независна држава, састављена од два ентитета. Нешто као двије мало веће општине. То што се у нас ријечи предсједник, министар и слична имена дијеле људима у рангу портира, не значи да су двије општине засебне државе... Заједничке институције су одувијек постојале/планиране и само будала може мислити да пола државе користи другу валуту, пасоше и слично. НИШТА НИЈЕ НАМЕТНУТО МИМО ЗАКОНА, САМО СЕ МАЛО САЧЕКАЛО ДА СЕ ЉУДИ ОХЛАДЕ ОД РАТА. То што многи бојкотују своју земљу, хране се злом и мржњом, то је већ проблем за менталне институције.

Name

митар

05.10.2015 20:27

@Босанац: Ја сам из РС и само ме интересује РС. За БиХ ме баш брига и она ми је нужно зло. Мој коментар није био намењен за БиХ публику него за РС.

Name

ЈАНКО

25.11.2016 06:37

@ МИТАР Заиста јесте тако, али не заборави да је Додик лажима како су пренијели надлежности напаковао СДС-у "издају". Класична ситуација у којој је лоповчина покушавао да са извуче вичући "држ' те лопова". Због тога ово треба људима појашњавати око преноса надлежности.

Name

мук

05.10.2015 17:08

Ужива са грбаче народа, гдје му стане толика силна гардероба када за ових десет година промјени сваки дан ново угланцано одијело, док му доста грађана иде без вечере гладно спавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

05.10.2015 17:21

Док се ви бавите. Ко преноси надлежности он преноси злато и паре али ко не продје у масоне. У израелу га не примисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.10.2015 18:41

Додик је камелеончина и лицемјер само такав. Више лица за сваку страну по једно и прилагођавање другима, да не кажем дупеувлакач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милићевић Саша

05.10.2015 19:12

Укидање динара као платежног средства у Републици Српској није жеља или воља додика него нешто што је предвиђеном Уставом Босне и Херцеговине или Анексом 4. Дејтонског мировног споразума. Тамо јасно и недвосмислено пише да ће се монетарна власт вршити за нивоа БиХ, а не са нивоа ентитета или кантона. Такво рјешење је прихватио Караџић, Милошевић,,, а не Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекајући Олафа

05.10.2015 20:46

Дан Д је све ближи, или можда сат. И Валентин је подигао обрве. Олаф нешто касни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНК

05.10.2015 21:17

Ко о чему додик о поштењу!Некад је та прича пролазила али више не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

06.10.2015 08:46

Издајник у рату издајник у миру, ратни профотер у рату лопов и крадљивац у миру. Сверцерски гени су цудо моји народе Српски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

07.10.2015 08:10

Ма заболе њега за Републиком Српском.Па народу су направили толико зла висе него устасе 1995.Народ се раселио , оболио посла нема наталитет у паду морталитет у порасту али битно је да је он незапосленом сину да кредит од 30000000 км а постен народ не мозе дигнут позајмицу од 1ооо км.

ОДГОВОРИТЕ