Зашто треба чувати старе ВХС касете?

Сви смо видели какав су повратак на тржиште имале плоче, све чешће се исто догађа с аудио касетама, а сједеће на реду би могле бити ВХС касете.

Занимљивости 05.10.2015 | 09:00
Зашто треба чувати старе ВХС касете?

Што их је мање, биће драгоцјеније. То се доказало са плочама, све више се показује истинитим и у случају аудио касета, а након тога би иста судбина могла задесити и видео касете. Зато, ако негде на тавану или у подруму чувате кутију пуну ВХС касета, немојте је још бацити.

"Време је да научимо лекцију која се догодила с плочама. Многе некоад невољене и одбачене „лонгплејке“ данас вреде цело мало богатство", изјавио је Дејвид Џинкс, запослен у међународној достављачкој компанији ПарцелХеро и додао: "Данас се видео касете сматрају пролазним записима као што је некад био случај с плочама, па их се због тога брзо решавамо."

Колекционари видео снимака тврде да су филмови који су рађени за ВХС формат, који је многим домовима владао више од 20 година, на неки чудан начин 'очишћени' за високу резолуцију какву пружају ДВД-и. Они пак преферирају зрнату квалитету ВХС формата, на исти начин на који сакупљачи плоча причају о топлини музике која није постигнута нити једним другим носачем звука.

"Реч је о филмовима који као да су превише очишћени за ДВД и Блу-раy, а никад није требало да изгледају тако добро. Можете да видите грешке у филму и у лошу шминку и гомилу других недостатака. Гледање тих филмова на ВХС плејеру више подсећа на одлазак у старе биоскопе, и као да су редитељи желели да они баш тако изгледају", коментарише колекционар ВХС-а, Ден Кајнем.

Ако имате још коју кутију пуну касета, немојте прерано да се надате како ћете отплатити једну рату кредита за стан. Засад су цене још ниске, а најбоље можете зарадити ако на Ебаyју продајете филмове који нису објављени на ДВД-у, као што је случај и с ретким плочама, пише Тхе Индепендент. Али ако још мало причекате, могуће је да ће вам се стрепљење вишеструко финансијски исплатити.

"Управо зато што их се људи тако брзо решавају, оне ће у будућности постати колекционарски драгуљи", тврди Џинкс.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар