И БиХ на црној листи са 256 телефонских линија!

Некадашњи оперативац Службе државне безбједности СФРЈ и Србије, Божидар Спасић, тврди да америчка обавјештајна агенција (НСА) већ годинама у континуитету тајно прислушкује на десетине политичара, бизнисмена и криминалаца с ових простора, те да Американци, како каже, чекају погодан тренутак да објаве детаље снимљених разговора који би могли да компромитују бројне јавне личности на Балкану!

Босна и Херцеговина 04.10.2015 | 17:50
И БиХ на црној листи са 256 телефонских линија!

Након што је посланик странке Зелених у аустријском парламенту, Петер Пилц, у четвртак за словеначку телевизију ПОП-ТВ изјавио да је НСА од 2005. до 2008. године прислушкивала 256 телефонских линија, међу којима и оне из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније, Спасић тврди да ова тајна акција НСА никад није ни престала!

Штавише, Спасић за Пресс каже да чак ни много моћније и технолошки опремљеније контраобавјештајне службе западних земаља нису у стању да се у потпуности заштите од америчког прислушкивања.

Улога доушника

- О размјерама америчког тајног прислушкивања у Европи први је још прије неколико година проговорио одбјегли амерички шпијун Едвард Сноуден. Није претјеривање ако се каже да је НСА током посљедње деценије прислушкивала на десетине хиљада телефонских линија, политичара, јавних личности, па чак и обичних грађана у бројним европским државама.

Све почиње тако што НСА, преко својих доушника и "кртица", добије информацију о безбједносно "интересантној" личности коју би требало прислушкивати, или им такву информацију доставе службеници америчких амбасада у циљаним државама. Појединци постају мете НСА и тако што у електронским или штампаним медијима привуку пажњу на себе властитим изјавама или поступцима - објашњава Спасић.

Он додаје да се скоро сви политичари с Балкана, који долазе у контакт с америчким дипломатама, готово у правилу прислушкују.

- Политичари, бизнисмени и новопечени тајкуни Американцима су најинтересантнији за прислушкивање. Ту су такође и поједине особе из криминалног миљеа. Праве заштите од софистицираних уређаја које НСА користи за прислушкивање готово да нема, тако да Американци комотно могу да прикупљају материјале, одреде шта им је занимљиво и у погодном тренутку, ако им нека јавна личност у некој држави засмета, преко медија пусте у јавност компромитујуће детаље који ће циљану особу у потпуности уништити - истиче Спасић.

Свијест о надзору

Експерт за безбједност Предраг Ћеранић каже да нови детаљи о прислушкивању које је НСА спроводила на подручју земаља насталих распадом СФРЈ, а које је недавно објелоданио аустријски политичар, потврђују да САД, као глобална сила, настоје да истраже све што их интересује.

- То раде и службе других земаља и то је немогуће спријечити. То значи да треба да имамо свијест о томе и да се сходно томе и понашамо. Уосталом, многе афере у вези са прислушкивањем у БиХ показале су да незаконито шпијунирање није кажњиво, с обзиром на то да нико никада није процесуиран, иако су многи случајеви јавно расвијетљени - рекао је Ћеранић.

(Пресс)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

04.10.2015 17:39

Од прилике у питању су људи са великим колицинама новца у страним банкама.Мозес опљацкати свој Народ и донијети стотине милијона у страну банку али кад требас подици,онда питају за поријекло новца. Да ови наси неби њих могли лагати,људи су све снимили.Тако да це тај новац остати њима,а насе СТАДО це и даље да бира......?

ОДГОВОРИТЕ