Осим: Треба нам регионална фудбалска лига!

Прекаљени стручњак тврди да је неопходно формирати јединиствено такмичење клубова из бивше СФРЈ јер само оно може да донесе квалитет.

Фудбал 05.10.2015 | 12:20
Осим: Треба нам регионална фудбалска лига!

Ивица Осим једно је од највећих фудбалских имена са ових простора. Некадашњи селектор Јапана сматра да бивша Југославија мора поново да се уједини - на фудбалском терену.

"Регионална лига нам треба, иако су многи против ње. Она би целом региону донела побољшање иако неки једва чекају да кажу: 'Ма није време'. То говоре они који су против спајања људи, клубова, веза... У сваком случају сам за њу, сви бисмо добили када би почела да се игра", изјавио је Осим у интервјуу за "Дневни аваз".

Осим свакако прати и репрезентацију Босне и Херцеговине. Сматра да је БИХ, која у квалификационој групи Б заузима четврто место са 11 бодова, прокоцкала велику прилику да се директно нађе на Европском првенству у Француској наредне године. Није оптимиста да ће "змајеви" успети да се докопају тог такмичења.

"Пропустили смо велику шансу, јер смо мислили да можемо, а то није то... Врло смо препотентни, а и наша ароганција не ваља. То је као да дате маљ противнику у руке и онда вас он закуца у главу. То се нама десило с Кипром. Добри тренери на рачун других речи и шта они раде мотивирају своју екипу, а ми смо склони, као што је, рецимо, Сушић скроман и каже: 'Шта ћу ја гледати један Кипар када све знам о њима'. Кипрани то нису заборавили и онда нас за инат понизе у Зеници. Да ли ћемо успети? Волео бих да одемо, али морам бити луд па да кажем да идемо у Француску. Није баш једноставно, превише смо пропустили, превише добрих шанси. Видећемо..."

Он је причао и о модерном фудбалу.

"Овај данашњи фудбал је свакако атрактивнији од оног који се играо у моје време. Гледам утакмице сваког дана и дошао сам до закључка да су у екипи најважнији бочни играчи, по два. Ови данашњи клубови сада имају могућност да купе таквог играча, исто као у кошарци када траже бека, 'тројку' или 'четворку'... или шта ја знам како се то већ данас модерно зове, па брзо попуне тим. Практично, у данашњем фудбалу имаш поделу неку на три позади, два штопера и либеро, који је врло важан, једног либера у средини, који је најважнији и мора бити најбољи играч, са два одлична шпица и по два бочна на обе стране. Само за све то треба имати играче, а ми, као репрезентација, немамо такве играче. Сафет Сушић је био близу да направи такав тим".

Осим истиче да више нема ни екстра играча.

"Дошао сам до закључка да Лига шампиона има свој смисао. Када гледам Барселону против неког тима, не знам ко је играо, па сам гледао играче једног и другог тима. Себи сам дао задатак да нађем неког играча који не игра у та два тима, који живи у Европи и Јужној Америци, и који би имао места у екипама. Нисам га нашао. Нема више звезда, нема више Месија и Роналда, који једним потезом могу решити утакмицу. Ми можемо да покушамо да их правимо преко новина, али није то то", нагласио је Ивица Осим.

ПРИЈАТЕЉИ СВУДА
Ивица Осим не крије да има много пријатеља широм света и да се често чује са њима. "Хвала свима који ме се сете, ваљда сам и ја некога задужио. Има ту пријатеља из Београда, Загреба, Сплита који ме се сете. Аустријанци се јаве практично сваког дана, ту су и Јапанци. Лепо је то када се они јаве, а мени је тешко када видите да се нешто лоше дешава тамо где су вам људи драги. Јапанци мене зову чак и што се политике тиче. Водили су неку дебату тамо, треба ли да приступе неком пакту, могу ли да се наоружавају и слично. Јапан је превише тога претрпео да би могао себи да дозволи неки такав луксуз и ја сам рекао своје мишљење, да не бих, и они га поштују", испричао је Осим.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПОЖИВИ НАМ ЛЕГЕНДО

05.10.2015 10:28

МОЈЕ ДУБОКО ПОШТОВАЊЕ ЗА ГОСПОДИНА ИВИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

05.10.2015 10:59

Зивио нам јос дуго, дуго легендо незамјењива. Свак прихвата твоје сугестије осим лопова политицара.

ОДГОВОРИТЕ