Поражавајуће: Послије часова иду на чашицу

Србија је са 12,6 литара алкохола по глави становника на 12. месту у Европи, забрињава што млади све више пију. Први контакт са "флашом" већ око 10. године

Србија 04.10.2015 | 14:16
Поражавајуће: Послије часова иду на чашицу

Поражава чињеница и да је у односу на претходни пресек, пет година раније, присутан пораст потрошње у нашој земљи од 1,5 литара по становнику. Стручњаци наводе и да је готво половина од укупне количине конзумираног алкохола у Србији пиво, а посебно забрињава чињеница да се са "чашицом" друше и основци, с обзиром на то да први контакт са алкохолом имају око своје 10. године.

Колико су овог ризика свесни наши суграђани тешко је проценити, јер у нашој земљи повода за чашицу има напретек. На свадбама, сахранама, рођенданима, славама, "ред је" да се попије. Због тога и не чуди податак да је према последњем истраживању Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" током целе 2014. алкохол конзумирало укупно 72,2 одсто одраслих испитаника.

Ексцесивно пијење, односно узимање 60 грама или више чистог алкохола једном недељно или чешће, у истом истраживању регистровано је код 3,7 одсто популације. Ризични обрасци употребе алкохола присутни су код 13,3 одсто становника (око 600.000 људи), а штетно или проблематично пијење доводи се у везу са 6,2 одсто људи у Србији. Стручњаци упозоравају да је у порасту штетно и проблематично пијење, а број алкохоличара је константан и износи око три одсто.

- Зависност од алкохола је социјално-медицинска болест број један - каже у разговору за "Новости" примаријус др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље и председник Републичке стручне комисије за превенцију злоупотребе алкохола и алкохолизма.

- Последице које друштво трпи због алкохолизма и злоупотребе алкохола веће су и теже од последица свих других дрога заједно. С друге стране, за разлику од класичних болести, алкохолизам је болест на чији настанак друштво има јако велики утицај. Србија је земља која је изузетно толерантна према алкохолу. Алкохол је део наше традиције и културе, и тешко је наћи било који социјални ритуал у коме није заступљен алкохол.

Стручњаци указују да је алкохолизам болест мушкараца, а таблетоманија болест жена. Међутим, последњих година жене су се "опасно" приближиле мушкарцима по питању пијења.

- У претходних дванаест месеци алкохол је конзумирало 82,1 одсто мушкараца и 62,4 одсто жена - прецизира наш саговорник. - Али ако говоримо о злоупотреби алкохола мушкарци убедљиво воде, 10,6 одсто у односу на 1,7 одсто жена. Притом, жене почињу да пију касније, брже развијају зависност и обично је у питању комбинована зависност, алкохол и таблете.

Алармантно је и то, указује наш саговорник што 90 одсто шеснаестогодишњака у Србији бар једном током живота попило је једно или више алкохолних пића, а 42,2 одсто шеснаестогодишњака бар једном током живота је имало опијање.

- Алкохолизам је болест, а не порок - наглашава др Младеновић. - Има узроке, карактеристичан вид испољавања, време потребно да се развије болест и доктрину лечења. У почетку може да се сматра лошом навиком или пороком. Превенција је увек најбољи вид третмана, што значи чим особа почне да пије веће количине алкохола, или да се опија, треба реаговати.

Иначе, у свету сваке године 2,5 милиона људи умре због последица штетне употребе алкохола.

ВОДИЧ ЗА ОДГОВОРНО ПИЈЕЊЕ

У ОКВИРУ пројекта "Одговорно пијење у Србији" Института за ментално здравље штампана је брошура "Водич за одговорно пијење алкохола". Водич је бесплатан, а у електронској форми може да се погледа на сајту www.имх.орг. рс. Циљ пројекта је превенција алкохолизма, смањење штете изазване употребом алкохола .

- Наш циљ је подизање нивоа опште свести у Србији о штетности алкохола и прихватање принципа одговорног пијења, што подразумева до два стандардна пића у једној прилици - каже де Младеновић. - Ако особа, или неко из његове околине, препозна да пије ризично, довољно је да коригује количину пића, и проблем је решен. Али, зависност од алкохола не може да се реши без стручне помоћи. У принципу, свако може да престане да пије, али то је само предуслов да неког почнемо да лечимо.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

...

04.10.2015 12:19

... На цасицу послије цаса, па се правим неки даса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дм

04.10.2015 12:34

Стас кад волимо да пијемо није болес то је несто друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

04.10.2015 12:40

Поразавајуца цињница је да ви старији упорно изгласавате неписмене криминалце у власт а од дјеце оцекујете да буду инзењери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

04.10.2015 12:45

Видјели од тате и маме па мисле да то ваља, а друство им јос потпомазе !

ОДГОВОРИТЕ