Јешић: Одбио сам Мамића због Сарајева!

Миодраг Јешић тренер Сарајева, каже да је одбио понуду загребачког Динама.

Фудбал 04.10.2015 | 11:00
Јешић: Одбио сам Мамића због Сарајева!

Током 23 фудбалске сезоне Миодраг Јешић је промијенио 26 клубова и након путешествија и рада на три свјетска континента (Европа, Азија и Африка) одлучио је са својим сарадницима преузети и 27. клуб у каријери, актуелног шампиона Босне и Херцеговине (БиХ) ФК Сарајево.

На столу је имао понуду Зорана Мамића да преузме Динамо, али је одлучио доћи у главни град БиХ и покушати направити корак више у амбициозном пројекту "бордо клуба" који подржава и малезијски милијардер Винцент Тан. У разговору за Анадолу Агенцy (АА) Јешић је рекао да је већ дуго са својим сарадницима Срђаном Текијашким и Бојаном Стамаковићем радио у Европи, Азији и Африци и да су жељели да се врате у европски фудбал.

Некадашњи играч Партизан, турских Алтаyја и Трабзонспора је рекао да је из разговора с челницима ФК Сарајево схватио да се његове и амбиције клуба поклапају и да је у овом тренутку Сарајево идеална средина за њега и помоћнике.

"Мислим да је Сарајево организован клуб и да има своје циљеве и да иде према њима. Нормално је да Сарајево хоће да што прије дође до тог циља, али мислим да треба ићи корак по корак", казао је Јешић.

На питање које су његове амбиције Јешић је рекао да жели да Сарајево настави с развитком и да достигне своје амбиције које подразумијевају да клуб као што је Сарајево прије свега осваја трофеје и да кроз добре резултате у домаћем шампионату стекне право изласка у Европу и да тамо направи корак-два више него што је било до сада. На путу ка остварењу таквих циљева стоји низ проблема, међу којима је и опште стање у бх. фудбалу, лоша инфраструктура, релативно лоше суђење, слаба посјета... Јешић сматра да то неће бити препрека у остваривању постављених циљева.

"Да је Сарајево организован клуб показује и то да ћемо врло брзо прећи у спортски центар у Бутмиру. Да се не ради само на формирању тима него да се води рачуна и о инфраструктури и да се обезбиједе што бољи услови како за рад првог тима тако и свих селекција. То је исправан пут и лако је то све рећи, међутим до тог циља није лако доћи, али видио сам да постоји расположење и велика жеља и да има позитивне енергије и да сви у клубу желе да направе нешто више и то је једини разлог што смо ми ту. Мислимо да смо у овом тренутку и ми потребни ФК Сарајеву и Сарајево нама. Данас ништа не можете остварити сами, све мора да функционише како треба и руководство клуба и играчи, стручни штаб, навијачи и седма сила и то је оно што ми хоћемо да урадимо, да будемо сви заједно и да будемо јачи и можемо остварити тај циљ", казао је Јешић.

Оно што су међу играчима Кристијан Виери или Ривалдо, који су промијенили на десетине клубова, то је Миодраг Јешић међу тренерима. Често је током сезоне водио и два клуба. Много је разлога због којих тврди да је прекидао уговоре и паковао кофере. Некад су то била изневјерена очекивања, а некад виша сила.

"Када дођете у неки клуб обично се прича да све иде као мед и млијеко, а онда видите да ли је реално то што се тражи или се некад, а обично се поставе нереални циљеви. Сви имају велику жељу, сви хоће да буду први и желе да играју Лигу шампиона, али је питање да ли је то реално. На почетку дођемо с истим амбицијама, онда кажемо да треба да се уради то и то, треба да се доведе играч или да се појача организација или рад у стручном штабу. Тешко се одигравају неке промјене и онда дође до разочарења у оно што смо кренули с великом вољом, жељом и великом дозом оптимизма. У принципу гдје год радимо улажемо себе максимално и радимо тако као да ћемо остати десет година. Али у случају неслагања и размимоилажења мишљења онда смо спремни увијек да одемо сутра. То је основи разлог зашто смо промијенили доста клубова", рекао је Јешић.

Међутим, дешавало се и да без обзира на жељу да негдје остане, своје прсте умијеша и судбина. Тако је од туниског Цлуб Спортиф Сфаxиена добио понуду за уговор на десет година. Себе је видио тамо још дуго времена, али је телефонски позив из Београда окренуо његов свијет. Јавили су му да му је трагично страдала 19-годишња кћерка Јелена.

"Вјероватно бих још био у том клубу, али има нешто што је живот и животне приче које не можете да унапријед планирате. Изгубио сам кћерку и онда сам једно вријеме прекинуо с радом. Некад постоји виша сила која вас натјера на то. У ЦСКА смо направили сјајне резултате и у првенству и у Европи, био сам проглашен за тренера године и имали смо уговор на 4,5 године. Послије неколико мјесеци је власник клуба одлучио да изађе из фудбала и да се окрене свом бизнису и ту је аутоматски дошло до разлаза", појаснио је Јешић неке од разлога због којих је постао тренерски номад.

Онако како је Јешић током каријере мијењао клубове, тако је ФК Сарајево у посљедњим сезонама мијењао тренере. Роберт Јарни, Џенан Ушчуплић, Мехо Кодро па онда поново Ушчуплић су се смјењивали на клупи тима с Кошева. Исти дан када је представљен медијима у главном бх. граду, спортски директор Абдулах Ибраковић је поднио оставку.

"То ме није пољуљало, али је сигурно утјецало, јер је било изненађење како за вас тако и за мене и за све људе у клубу. Мислим да ћемо истрајати у ономе што смо се договорили сви заједно у клубу. Да остваримо циљ због којег смо дошли. Не бих пуно коментарисао своје претходнике, није колегијално, али мислим да је свако од њих урадио нешто добро за овај клуб. Ми смо дошли да наставимо и то је изазов више и да срушимо традицију честих промјена тренера и да се задржимо мало дуже и да направимо оно што желе љубитељи клуба, а онда и сви остали у окружењу и шире", рекао је Јешић.

Током играчке каријере је углавном играо на позицији халфа и либера, а често је тресао противничке мреже. Данас је супротно својим примарним задацима у играчкој каријеру окренут нападачком фудбалу. Сматра да се фудбал игра прије свега за навијаче који желе да виде добру и допадљиву игру која доноси голове.

"Утакмица без голова за некога је добар резултат, а за мене је само побједа добар резултат. Ако је резултат неријешен, то је половичан резултат и не може да буде добар. Зато нећемо ни да причамо о трећем резултату. Има доста колега које изгубе 1:0 и кажу да је резултат био добар. За мене 0:0, 2:2 и 3:3 никад нису добри резултати. За мене је добар резултат само ако побиједимо и дамо гол више. Зато је наше опредјељење да одиграмо квалитетно, али да одиграмо и за гол више", рекао је Јешић.

Током пет година је Јешић носио дрес Партизана широм бивше Југославије. Носио је дрес београдских "црно-белих" и на утакмици против Сарајева на Кошеву у априлу 1985. године коју су тадашњи прваци Југославије ријешили у своју користи резултатом 3:1, головима Јањоша, Јаковљевића и Мусемића.

Међу навијачима Сарајева је остао упамћен по изјави "да Сарајево није заслужило титулу", за коју данас тврди да је извучена из контекста и да је плод његовог тадашњег неискуства.

"Био сам млади играч Партизана и осјећао сам да ми треба да освојимо титулу у тој сезони. Сарајево је раније играло у Купу УЕФА и изгубило је резултатом 6:1 (укупни резултат против Андерлецхта 6:2 оп.а) и мислио сам да је требало у Купу шампиона да нас представља клуб с више традиције, али је из контекста извучено и наслов је био 'бомбаст' и тако да сам на тој утакмици дочекан 'како треба'. Мало неискуство, мало неопрезан, али ништа није било злонамјерно, али сам једноставно тако мислио. Није требало давати такве изјаве, Сарајево је те године било шампион. На крају те сезоне сам им честитао", присјетио се Јешић гостовања на Кошеву.

У каријери је добио неколико надимака. Сарадници и пријатељи га зову Јеша, а у Турској је имао два. Навијачи Алтаyа су га звали "император", а навијачи Фенербахцеа "касапин", јер су га оптуживали да је повриједио тадашњу звијезду истанбулског клуба Ридвана Дилмена, док је носио дрес Трабзонспора. Међу дражим успоменама из богате каријере издваја побједу против Ливерпоола на Анфиелду када је "редсе" предводио Рафаел Бенитез, данашњи тренер Реала из Мадрида.

"Осјећај је био фантастичан и могли смо направити још бољи резултат и могли смо избацити актуелног шампиона Европе да не уђе у групу Лиге шампиона. Најбоља сатисфакција и признање је управо Рафа Бенитез који је послије утакмице дошао до нас и честитао и рекао и мени и играчима да му је жао и да је штета што су се два оваква клуба састала прије групне фазе", казао је Јешић.

Први дио своје каријере на стадиону ЈНА завршио је баш против свог недјељног противника, екипе Жељезничара. Пружио је руку тадашњем тренеру Алтаyја Кемалу Кикију Омерагићу, обећао му долазак у Измир и одиграо посљедњу утакмицу против Жеље који је предводио Ивица Осим.

"Одиграо сам ту утакмицу, добили смо 1:0, али сам промашио пенал. Имао сам велику жељу да се опростим голом од својих навијача и умјесто да погодим мрежу, погодио сам јужну трибину. Али сам им барем поклонио лопту", насмијао се Јешић.

Против овог клуба ће његов клуб играти и у недјељу, у вјечитом сарајевском дербију. И као фудбалер и као тренер има искуство градских дербија у Београду у Софији. Своје девизе о голу више држаће се и у недјељном мечу, када град буде подијељен на бордо и плави табор.

"Оно што је наша девиза па и у вјечитом дербију, играти за гол више и без неког притиска да се покушамо сконцентрисати на ту утакмицу и да сваки играч да максимум. Ако то урадимо, а мислим да хоћемо, можемо обећати нашим навијачима да ћемо се сви заједно радовати", искрено је одговорио Јешић.

На питање да ли постоји рецепт за побједу у дерби, умјесто отрцане фазе како се у таквим утакмица исход никад не зна и да одлучују ситнице, Јешић је рекао да мало другачије гледа на то.

"Вјерујем у оно што радим и у стручни штаб и квалитет играча. Да не вјерујем не бих долазио у Сарајеву. Остало је само да се сви концентришемо и да дамо максимум. Да не подлегнемо притиску и да покажемо квалитет који очигледно имамо", казао је Јешић у разговору за Анадолу Агенцy.

Коментари / 0

Оставите коментар