Зечевић: ФК Партизан учио од ватерполо клуба, Звезду смо помагали!

Дугогодишњи генерални секретар црно-белих говорио је у освит 70. рођендана СД Партизан о једном од основних разлога доминације актуелног шампиона српским фудбалом у претходној деценији.

Фудбал 04.10.2015 | 17:00
Зечевић: ФК Партизан учио од ватерполо клуба, Звезду смо помагали!

Омладинска школа Фудбалског клуба Партизан једна је од најсветлијих тачака читавог спортског друштва.

Тај податак не стоји само због "штанцовања" завидног броја играча који данас наступају у великим лигама и клубовима, већ и због освојених титула ка којима су водили црно-беле, али и значајног новца који је Партизан зарадио њиховом продајом.

Примера је много, али освртом само на неколико претходних година сетимо се Александра Митровића, који је отишао у Андерлехт, Лазара Марковића, кога је купила Бенфика, Милоша Јојића, који се прошле године преселио у Дортмунд, Матије Настасића, који је право из Београда отишао у Сити...

Ту су и примери од раније, као што су Адем Љајић и Стеван Јоветић, али и не тако давни, као што је Петар Шкулетић, који је такође учио "фудбалску азбуку" у црно-белом и који је плаћен Партизану четири милиона евра.

Дугогодишњи генерални секретар клуба Жарко Зечевић објаснио је у разговору за "Спортски журнал" да су се у Хумској још у његово доба приоритетно окренули сопственој бази, посматрајући рад ватерполо секције црно-белих, седмоструког шампиона Европе.

"За Партизан је најважнија фудбалска школа, коју признаје и Европа и из које се црпи квалитет. Та идеја око школе потекла је у ватерполо клубу и била је пример како треба радити у осталим спортовима. Следили смо организациони вид који је направио ватерполо клуб, а касније организацијом спортског центра, Партизан је школу практично довео до врло значајног нивоа. У титулама које је Партизан освајао, најмање 60-70 процената играча потиче из омладинске школе".

На почетку викенда током којег ће СД Партизан обележити 70. рођендан, Зечевић је упитан где се тренутно налази то спортско друштво?

"У целој ситуацији у којој се налази наше друштво, економским недаћама и другим проблемима, мислим да и Партизан трпи те утицаје и надам се да ће бити довољно спортских ентузијаста, који ће покушати све то да превазиђу".

Да ли се, после прошлосезонског пада КК Партизан са домаћег постоља и заостатка фудбалера црно-белих у овогодишњем првенству, плаши да се на "округли" рођендан завршава период владавине клуба из Хумске?

"Морамо да се разумемо - спортски резултати имају успоне и падове, никад не можете вечно да владате. Таквих примера у свету има много. И сада кад погледате неке шпанске, немачке или енглеске клубове, видите да неки који су били на врху тренутно мало кубуре са својим позицијама. То је у спорту нормално".

Како коментарише то што му многи замерају да је помогао актуелном руководству клуба да дође у Партизан?

"Нисам ја поставио ново руководство, то је била заједничка идеја правих навијача, који су желели промене у клубу. Што се тиче резултата, старој управи немам шта да замерим, резултати су били импозантни. Довољно је освајати титуле пада имате успехе. Играла се и Лига шампиона, Лига Европе... Што резултати у тим такмичењима нису били бољи, то је практично илустрација стања у нашем фудбалу. Не можете од једног колектива да тражите да оствари више од онога колико објективно има снаге и могућности".

Ипак, Зечевић има шта и да замери претходној гарнитури.

"Али, замерам им на томе што нису унапредили инфраструктуру и мислим да ова промена треба и да донесе бољитак на том пољу. Пре свега да се направи терен са вештачком травом на помоћном терену Партизана, што би омогућило да деца из окружења стадиона не морају да иду на Телеоптик, него да тренирају ту, што ће допринети повећању масовности. Мислим да ће интернат у СЦ (Телеоптик) врло брзо бити у реализацији. И око стадиона ћемо са мало више труда брзо доћи до неких решења. То су та три кључна инфраструктурна пројекта којима Партизан треба да се посвети и верујем да ново руководство има веће шансе да то реализује него што је имало старо".

На питање да ли се каје што је у новембру 2007. подлегао притиску навијача и напустио клуб, Зечевић каже:

"Прво, ја нисам отишао под притиском навијача, то треба свима да буде јасно! Отишао сам у тренутку кад сам мислио да ми је време да се померим, да сам дозлогрдио свима због онога што сам радио. Отишао сам кад сам мислио да неке нове снаге треба да дођу и унапреде тај рад. Јер, после 23 године проведених у ФК и седам у СД, човек може и да се занесе и можда нема ни идеје које су потребне да би клуб ишао напред. Сматрао сам у том тренутку да је време да се померим, а да дођу неке нове снаге, које ће да гурају клуб даље", подвукао је Зечевић.

Зечевићев дугогодишњи колега из Звезде, Владимир Цветковић, рекао је ове недеље да му је "Зека" близак пријатељ, који га је први позвао када је изашао из затвора. Рекао је и да се и данас ћесто виђају и да разговарају.

"Са Цветковићем сам имао изванредну сарадњу. И данас се дружимо и поштујемо оно што смо радили и један другог. Цветковић је обележио епоху у Црвеној звезди и можда је један од најзаслужнијих што је Звезда постигла резултате које је постигла".

Да ли је Партизан у Зечевићевој ери позајмљивао новац Звезди?

"Не бих то коментарисао, то је прошлост"

Значи, тачно је?

"Не бих о томе... Други људи су у томе учествовали и са ове временске дистанце није ни укусно".

Коментари / 0

Оставите коментар